Erdogan: – Demonstranter hånd-i-hånd med terror

Amerikansk-tyrkisk støttemarkering for demonstrantene, utenfor Tyrkias konsulat i New York mandag. (Foto: Michael Fleshman, flickr.com)
Amerikansk-tyrkisk støttemarkering for demonstrantene, utenfor Tyrkias konsulat i New York mandag. (Foto: Michael Fleshman, flickr.com)

En demonstrasjonen mot et kjøpesenter som skulle reises i en park i Istanbul, endte i helgen i tragedie. Titalls personer ble skadet og én person ble drept, da det lokale politiet satte inn harde midler mot demonstrantene.

Den lokale miljødemonstrasjonen har siden ført til en bølge av nasjonale og internasjonale demonstrasjoner mot regjeringen til statsminister Recep Tayyip Erdogan. I dag innleder en av de største arbeiderorganisasjonene, med 240.000 medlemmer, en todagers streik mot myndighetene. Alle protesterer mot en politikk som tar stadig flere rettigheter fra befolkningen og pressen, samtidig som de frykter at regjeringen er i ferd med å hviske bort det tradisjonelle skillet mellom religion og politikk i Tyrkia.

Erdogan gav mandag det han kalte “utenlandske aktører” skylden for å ha oppviglet til opptøyene. Senere på dagen gikk han enda lenger og hevdet at demonstrantene står “hånd-i-hånd med terror”.

– Denne demonstrasjonen er organisert av ekstremistiske elementer. Vi vil ikke gi etter overfor dem som lever hånd-i-hånd med terror, sa Erdogan.

Det er en uttalelse som neppe bidrar til å roe gemyttene i landet de nærmeste dagene.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sank aksjene i går i gjennomsnitt 10 prosent på Ankara-børsen, etter flere år med sterk oppgang. Den tyrkiske liren sank også til sitt lavete nivå på 16 måneder. Det er et tydelig tegn på at finansmarkedet forventer flere uroligheter framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvikler situasjonen seg i Tyrkia til samme nivå som Egypt opplevde da tidligere president Hosni Mubarak ble kastet fra makten, vil hærens lojalitet bli testet. De har tradisjonelt stått på linjen til Mustafa Kemal Atatürk, som innførte en strengt sekulær statsforvaltning i 1923. Demonstrantene og mange andre av Erdogans kritikere, mener han ønsker å forkaste denne ideologien.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag