Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel klarer seg uten amerikansk hjelp

Den økonomiske støtten fra USA til Israel utgjør kun 1,5 prosent av den israelske økonomien.

Det følgende bygger på en artikkel på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 31. mars 2010. Forfatteren er Avi Trengo. Han presenterer seg som en israeler på venstresiden. Han kommenterer synspunkter fra Thomas Friedman, kjent jødisk reporter i New York Times. Friedman har kritisert Israel for å misbruke økonomisk støtte fra USA i en tid da USA trenger pengene selv til å skape arbeidsplasser. Det følgende bygger for det meste på Trengsos artikkel.

Mange i Vesten, også journalister, tror at Israel bare eksisterer på grunn av amerikansk støtte. Det er ikke tilfellet. Det israelske brutto nasjonalprodukt (BNP) er på ca. 1.200 milliarder kroner. USAs samlede støtte til Israel er på ca. 18 milliarder kroner. Av det er bare ca. 4 milliarder en ren støtte til Israel. Det andre er en slags subsidier til amerikanske bedrifter for å redusere prisen Israel må betale, først og fremst til militært utstyr. Denne støtten – 14 milliarder kroner i året – virker altså nettopp til å styrke amerikanske arbeidsplasser. For hadde det ikke vært for subsidiene, ville nok Israel ha kjøpt en del av utstyret fra andre land. Trengo nevner spesielt transportfly – Israel har bestilt for over 10 milliarder i Hercules-fly.

I tillegg til at amerikanske bedrifter altså får mer arbeid på grunn av subsidiene, er det også slik at når Israel kjøper dette utstyret, inneholder det en klausul om at Israel ikke skal selge konkurrerende utstyr. Dermed får amerikanerne mindre konkurranse på mange felter. Det finnes israelere som mener at Israel netto taper på å motta støtte fra USA, ikke minst på grunn av dette.

USA har også en annen stor fordel av at Israel bruker amerikansk utstyr. For Israel ikke bare bruker det. Israel forbedrer det også. Og israelerne finner ofte nye og bedre måter å bruke utstyret på. Disse forbedringene nyter amerikanerne godt av, både slik at de sparer egen forskning og slik at amerikanske soldaters liv i mange tilfeller blir spart på slagmarken.

I mange tilfeller fører dette til at israelske ingeniører – med praksis fra det israelske forsvaret og kanskje israelske høyteknologibedrifter – søker jobb i USA. Det finnes amerikanske høyteknologi-bedrifter som foretrekker israelske ingeniører. Israelsk utdanning og arbeid i det israelske forsvaret gir det beste grunnlaget. Israelske ingeniører bidrar sterkt til den teknologiske utviklingen i USA.

Trengo går inn for at Israel leverer tilbake de pengene USA gir direkte til Israel, det er altså ca. 4 milliarder kroner i året. Det er ca 550 kroner per år per israeler. Israel klarer seg fint uten. Gjennomsnittsinntekten per person i Israel (fra babyer til oldinger) er mer enn 160.000 kroner i året.

For egen regning vil vi tilføye at det beløpet USA gir Israel totalt (inkludert subsidiene til amerikansk industri), utgjør ca. 1,5 % av den israelske økonomien. Det er mye mindre enn de ekstrakostnadene Israel har fordi landet må bruke mye mer penger på forsvaret enn andre rike land. Grunnen til det er at de arabiske naboene ikke godtar at jødene har funnet et ørlite tilfluktssted i Israel, selv om halvparten av de israelske jødene har bakgrunn som flyktninger fra arabiske og muslimske land. Sett i forhold til en fredssituasjon klarer Israel seg utmerket på egenhånd. USA dekker i virkeligheten bare en mindre del av ekstrakostnadene Israel har ved de fiendtlige naboene.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart