Senatet vil ikke forskjellsbehandle palestinske flyktninger

Det amerikanske senatet skal drøfte en lov som får fram at antallet palestinske flyktninger UNRWA opererer med, over fem millioner, er 160 ganger for høyt.
Etterkommere av palestinske flyktninger fra 1948, som barna på bildet, vil ikke lenger få flyktningstatus dersom Mark Kirks lovforslag får gjennomslag. (Foto: flickr.com)
Etterkommere av palestinske flyktninger fra 1948, som barna på bildet, vil ikke lenger få flyktningstatus dersom Mark Kirks lovforslag får gjennomslag. (Foto: flickr.com)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

United Nations Relief and Works Agencu (UNRWA) regner ikke bare de 700.000 palestinerne som reiste fra sine hjem i den nye staten Israel i 1948 som flyktninger. Også “flyktninger” som måtte forlate sine hjem  på Vestbredden og Gaza-stripen, er med i regnskapet. Det samme er alle deres etterkommere, i alle generasjonsledd, i all overskuelig framtid.

Antallet flyktninger etter denne definisjonen har nå kommet opp i fem millioner, et tall som smått nærmer seg det totale antallet jøder som er bosatt i Israel (rundt seks millioner). Noen nevner enda høyere flyktningtall. “Omkring 7 til 8 millioner palestinere lider med traumer fordi de har mistet sine hjem og retten til å leve på stedet hvor de hører hjemme,” skriver arrangørene av Kirkeuka for fred i Palestina og Israel.

30.000 i live i dag
Dette ønsker Senatets bevilgningskomité å gjøre noe med. De går ikke lenger med på at det finnes en egen definisjon for palestinske flyktninger og en annen for alle andre. Torsdag godkjente de en lov som vil skille mellom de faktiske flyktningene fra 1948 og deres etterkommere. Snart skal saken opp til votering i Senatets hovedforsamling.

Lovforslaget krever at utenriksdepartementet innen ett år rapporterer tilbake om hvor mange flyktninger fra 1948 som mottar hjelp gjennom UNRWA, og hvor mange som er deres etterkommere. Anslagsvis er antallet flyktninger fra 1948 som fortsatt er i live rundt 30.000. Det vil bli brukt som utgangspunkt for å formulere amerikansk politikk på dette området, forklarer Times of Israel.

Kan “bli bråk”
Jonathan Schanzer fra Foreningen for forsvar av demokratier sier at ifølge UNRWAs måte å regne på, vil de palestinske flyktningene utgjøre nesten 15 millioner innen 2050. Han forventer at det blir bråk av denne saken.

– De siste årene har politikere og politiske observatører, inkludert en tidligere administrator i UNRWA, tatt til orde for reform av organisasjonen. UNRWA har ikke tatt selvkritikk, men heller gjort seg klar for kamp, hevder han.

Organisasjonen vil gjøre hva den kan for å overbevise Senatet om sin sak. Også utenriksdepartementet har uttrykt sin skepsis mot lovforslaget.

– Men slik uenighet vil blekne sammenliknet med bråket på Vestbredden, Gaza-stripen og de palestinske flyktningleirene i arabiske naboland. Den palestinske narrativen er hellig i palestinsk politisk kultur. Palestinske ledere vil ikke bare gi slipp på den bare fordi Kongressen innfører en ny lov. De vil snarere mobilisere […] Å foreslå virkelige endringer i UNRWA vil til og med kunne føre til vold, mener Schanzer.

– Vil fremme en fredsavtale
Kontoret til den republikanske senatoren Mark Kirk, som fremmet lovforslaget, forklarer at målet med definisjonsendringen ikke er å stanse bistand til alle de palestinerne som ikke lenger regnes som flyktninger. De vil i stedet bli ansett som mennesker som lever under fattigdomsgrensen. Videre mener han at forslaget vil kunne forbedre sjansene for fred i Midtøsten, siden Israel vil kunne godta “rett til å vende tilbake” uten at det resulterer i demografisk krise.

Senatet har i dag et solid republikansk flertall, noe som trolig øker sjansene for at forslaget blir godkjent.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise