Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Et israelsk forhåndsangrep vil styrke Obamas sjanser i presidentvalget

Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) i samtale med USAs president Barack Obama. (Foto: flickr.com)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) i samtale med USAs president Barack Obama. (Foto: flickr.com)
Statsminister Netanyahu kan sette i gang et preventivt angrep mot Irans atominstallasjoner for å hjelpe sine republikanske venner til makten i USA, argumenterer noen. Resultatet vil bli stikk motsatt, argumenterer Karl Rove og Chemi Shalev.

I Israel blir de fleste små og store steiner snudd i debatten om et eventuelt forhåndsangrep for å stanse Irans atomprogram. Noen har presentert idéen om at Republikanerne i USA oppmuntrer Netanyahu til å gjennomføre et angrep før presidentvalget 6. november, fordi de høyreorienterte amerikanske politikerne mener dette vil øke Mitt Romneys sjanser til å vinne over Barack Obama og Demokratene.

Republianernes egen valgkamp-strateg og seniorrådgiver, Karl Rove, har grundig tilbakevist slike konspirasjoner. En konfrontasjon med Iran vil bare tjene Obama på valgdagen, påpekte Rove under et intervju på Fox News i forrige uke. Bryter det ut en storkrig i Midtøsten, vil amerikanerne instinktivt støtte opp om sin øverstkommanderende i Det hvite hus, og Obamas oppslutning vil stige kraftig på meningsmålingene.

Rove presenterte også et annet argument for israelsk tålmodighet. Et preventivt angrep vil være mest effektivt når iranerne er «i et sårbart øyeblikk», og det vil skje når de samler anriket materiale til et sentralt sted «for å klargjøre det i et våpen».

– De [israelerne] må vente til det blir samlet, sa Rove. Han tror ikke dette vil skje før 6. november.

 

– Netanyahu forstår det

I en artikkel i Ha’aretz 26. august kommer den israelske journalisten Chemi Shalev med innvendinger mot en annen utbredt tanke i Jerusalem. Mange israelere tror Obama vil føle seg presset til å støtte Israel dersom et forhåndsangrep kommer tett opp mot valgdatoen.

For det første er det relativt få amerikanere som ivrer for å bli involvert i en ny krig i Midtøsten. Dersom Obama skulle velge å holde USA utenfor en konfrontasjon, vil det ikke nødvendigvis bety en stor velgerflukt. Skulle han velge å sende amerikanske bombefly, før eller etter eventuelle iranske gjengjeldelsesaksjoner mot amerikanske mål, vil den republikanske utfordreren Mitt Romney bli tvunget til å støtte presidenten.

– Teorien om at krig før presidentvalget vil skade Obamas sjanser til valgseier er så langt borte at det er faktisk ufornuftig å tro at en erfaren Amerika-kjenner som Netanyahu vil tro på den. Men nå når det virker som om republikanerne faktisk advarer ham – betyr det at krigen er blitt utsatt? På den annen side, vil Netanyahus republikanske støttespillere noen gang tilgi ham dersom det viser seg at det var hans avgjørelse om å trykke på avtrekkeren som sikret Obamas hans andre presidentperiode? avslutter Shalev.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart