Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

I framtiden vil norske jagerflypiloter ta av på israelske vinger

F-35. (Foto: MultiplyLeadership, flickr.com)
F-35. (Foto: MultiplyLeadership, flickr.com)
I dag avlegger kronpris Haakon og kronprinsesse Mette-Marit et besøk på en Lockheed Martin fabrikk i Texas. De får se produksjonen av det nye norske kampflyet F-35, som skal fly med israelske vinger.

Det norske forsvaret har planer om å kjøpe totalt 56 nye kampfly av typen Lockheed Martin F-35 Lightning II. I dag får kronprinsparet en guidet tur hos flyprodusenten Lockheed Martins gigantiske fabrikk i Forth Worth i Texas.

Norge skal etter planen få de første seks F-35 levert i 2017, skrev NTB i april. Sannsynligheten vil være stor for at mange av flyene Norge mottar i årene som følger vil være utstyrt med vinger produsert i Israel.

I april inngikk Israel Aerospace Industries en avtale med Lockheed Martin om å levere vinger til F-35 fra år 2015 og 10-15 år framover i tid. Potensielt har avtalen en verdi på nærmere 14,5 milliarder kroner, melder IAI.

– Dette sikrer IAIs rolle i verdens mest avanserte kampfly, sier Joseph Weiss, direktør for IAI.

Da MIFF først meldte om IAIs forhandlinger om leveranser av vinger til F-35 prosjektet, i august 2010, skrev vi at 800 av 3200 planlagte fly kunne bli utstyrt med israelske vinger. Hvor stor andel i den totale produksjonsserien som får israelske vinger er ukjent.

Fra før er det klart at israelske selskaper også leverer elektronisk utstyr til F-35.

Israels motstandere i Norge arbeider for norsk importforbud av våpen produsert i Israel. Dersom en slik linje skulle få gjennomslag, vil det nok være vanskelig å få norsk kampfly på vinger som de ikke har.

Men et generelt importforbud fra Israel, heller ikke når det gjelder forsvarsmateriell, er ikke aktuelt, slo statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet fast i november 2012. Norske jagerflypiloter kan heldigvis ta av også i framtiden.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart