Israelsk etterretning bekrefter Syrias bruk av gass

Israelsk etterretning sier de sitter med beviser som bekrefter at regimet i Damaskus tok i bruk kjemiske gasser. Tidligere forsvarsminister Shaul Mofaz ber USA og Vesten gripe inn.

Mann skadet i det kjemiske angrepet. (Foto: Skjermdump fra CNN, Youtube.com)
Mann skadet i det kjemiske angrepet. (Foto: Skjermdump fra CNN, Youtube.com)

Minst 587 mennesker er ifølge FN så langt bekreftet drept i Damaskus-bydelen Ghouta, etter at Bashar Assad-regimets militære benyttet kjemiske våpen, melder The Independent. Opposisjonen påstår at så mange som 1.300 har mistet sine liv. 35 medlemsland har bedt om at FN-observatører blir sendt inn i det krigsherjede landet, for å bekrefte hva som har skjedd.

Kadima-leder Shaul Mofaz (Foto: Knesset.gov.il)
Kadima-leder Shaul Mofaz (Foto: Knesset.gov.il)

Tidligere forsvarsminister og Kadima-leder Shaul Mofaz ber i et intervju med Hæren Radio, USA og Vesten om å gripe inn. Sammen har de militære muskler nok til å gjøre noe.

– I disse dager prøver alle statsoverholder i Vesten å handle ut i fra egne interesser. Men de må ta ansvar, som den frie verdens forsvarere, og ta steg som vil skremme Assad fra å bruke kjemiske våpen – men det skjer ikke. [… Assad] ser på mangelen på respons som en svakhet, mener politikeren.

Etterretnings- og strategiminister Yuval Steinitz (Foto: OECD)
Etterretnings- og strategiminister Yuval Steinitz (Foto: OECD)

Israels etterretnings- og strategiminister Yuval Steinitz sier torsdag at landets etterretningstjenester sitter med beviser som bekrefter at regjeringsstyrkene i Syria benyttet kjemisk gass.

– Ifølge vår etterretningsinformasjon ble kjemiske våpen brukt. Og selvfølgelig er det heller ikke første gang, forklarer Steinitz til Times of Israel, og beskriver Assads regime som “eksepsjonelt ondskapsfulle”.

– Det internasjonale samfunnet har fordømt [slike angrep], det finner sted etterforskninger […] men ingenting av betydning har blitt gjort de siste to årene, for å stanse massakren av sivile av Assad-regimet, fortsetter han.

Steinitz mener FN-landenes skrik om nye inspeksjoner er “latterlige”, siden for eksempel inspeksjonene som nå skal starte opp, er på steder der kjemiske våpen angivelig “ble benyttet for et halvt og et helt år siden”.

Torsdag melder Associated Press at Damaskus-regimet har fortsatt å bombe de områdene i bydelen Ghouta, hvor opposisjonen hevdet at det ble benyttet kjemiske våpen. Det kan indikere at de forsøker å dekke over hva som egentlig har skjedd.

Det syriske regimet har benektet at de har brukt kjemiske våpen under borgerkrigen. Men de har beskyldt opposisjonen for å ha stjålet slike våpen og hevdet disse har tatt dem i bruk ved flere anledninger.

Forrige artikkelGilberts legekollega: – Jødene var mye mer humane
Neste artikkelRakettangrep mot Nord-Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no