Obama ber Kongressen utsette Syria-avstemning

USAs president Barack Obama ønsker mer tid til å drøfte Russlands diplomatiske initiativ, men ber likevel Kongressen om å stille seg bak hans trusler om militærmakt mot Syria.

USAs president Barack Obama vil gi russerne et forsøk (Foto: Barack Obama, flickr.com)
USAs president Barack Obama vil gi russerne et forsøk (Foto: Barack Obama, flickr.com)

Selv om Barack Obama ønsker å gi det russiske initiativet om å tvinge Syria til å plassere sine massevåpen under internasjonal kontroll en sjanse, ar han lite tro på at det vil lykkes. Derfor mener han Kongressen og Det hvite hus må stå samlet og true Damaskus med militære angrep, dersom de ikke etterkommer kravene, melder Ha’aretz og Reuters.

– Det er for tidlig å si om dette forsøket vil lykkes. Og enhver avtale må bekrefte at Assad-regimet følger opp sine forpliktelser. Men dette initiativet har potensial til å kunne ta bort trusselen om kjemiske våpen uten bruk av militære styrker, særlig siden Russland er en av [Syria-president Bashar] Assads nærmeste allierte, sa Obama under en pressekonferanse i Washington.

Presidenten understreket at det ikke er Assads trusler om hevnangrep som bremser amerikanerne fra å sette igang sin planlagte Syria-operasjon umiddelbart.

– Assads regime har ikke muligheten til å utgjøre en seriøs trussel for militæret vårt […] Verken Assad eller hans allierte har noen interesse av en eskalering, som ville ført til hans undergang. Og vår allierte Israel kan forsvare seg selv med overveldende styrke, samt med overveldende støtte fra USA, sa Obama.

Situasjonen forverrer seg
En FN-rapport om Syria som ble offentliggjort 11. september, viser at situasjonen for sivile i landet bare blir verre og verre. Syriske myndigheter skal ha massakrert sivile, bombet sykehus og stått bak en rekke andre krigsforbrytelser mellom mai og juli i år.

Også opposisjonsstyrkene får kritikk for måten de gjennomfører sin krigføring på, skriver Reuters. De har henrettet personer uten dom, tatt gisler og bombet hele nabolag, meldes det i rapporten som er basert på intervjuer med øyenvitner.

FN-debatt om Syria-forslag
En fransk regjeringskilde sier til Associated Press (AP) at Sikkerhetsrådets medlemmer debatterer det russiske forslaget nøye. Russland har fortsatt ikke formelt levert inn utkastet, så når det kan bli gjenstand for votering kan han fortsatt ikke uttale seg om. Også Damaskus skal være positive til forslaget.

Forrige artikkelJerusalem Post intervjuer MIFF om valget
Neste artikkel– Israel sprer narkotika for å ramme palestinerne
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no