– Fred betyr arabisk-israelsk front mot Iran

Justis- og diplomatiminister Tzipi Livni mener en sluttavtale med palestinerne vil kunne skape en felles Midtøsten-front mot Iran.

Justis- og diplomatiminister Tzipi Livni (t.v.) tror at fred med palestinerne kan skape en felles front i Midtøsten mot Iran. (Foto: Tzipi Livni, flickr.com)
Justis- og diplomatiminister Tzipi Livni (t.v.) tror at fred med palestinerne kan skape en felles front i Midtøsten mot Iran. (Foto: Tzipi Livni, flickr.com)

Nå som Iran har undertegnet en midlertidig avtale mener hun Israel må stå på for å oppnå en sluttstatusavtale med palestinerne. Det var budskapet da Tzipi Livni holdt en tale til Knesset-gruppen for en løsning på den arabisk-israelske konflikten tirsdag.

En slik løsning vil bety at Israel endelig vil kunne få et normalisert forhold til de arabiske landene og skape en “felles front” mot Iran. Særlig Saudi Arabia er oppgitt over den midlertidige atomavtalen og skal ifølge britiske Sunday Times ha inngått samarbeid med Israel om angrep på Irans atominstallasjoner.

– Dersom vi kan løse konflikten med palestinerne og komme til en avtale, så kan vi skape en sterk og betydelig ny front med arabiske land mot Iran, tror Livni.

Men hun mener det er viktig for Israel, dersom de skal påvirke utfallet av en endelig atomavtale, at de opprettholder et så tett forhold til sin allierte supermakt USA som mulig. Uten at hun sier noe om det direkte, kan det tolkes som kritikk av statsminister Benjamin Netanyahus håndtering av Iran-prosessen de siste månedene. En rift har oppstått mellom Det hvite hus og Jerusalem, som følge av sterke uenigheter og interessekonflikter i forhold til atomforhandlingene.

Times of Israel skriver at Livni også uttalte hvor fornøyd hun er med at Arbeiderpartiet forrige uke valgte Isaac Herzog som ny partileder. Han er langt mer opptatt av fredsprosessen enn sin forgjenger Shelly Yachimovich, som først og fremst har fokusert på innenrikspolitiske spørsmål. Livni ba Herzog inngå en “ideologisk pakt” for å fremme en tostatsløsning, selv om Ap fortsatt skulle bli værende i opposisjon.

Forrige artikkelAustralias nye regjering mer pro-israelsk
Neste artikkelHorizon 2020 undertegnet – uten endringer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no