California med ny lov mot Israel-boikott

Organisasjoner som boikotter Israel, boikottes nå av California.
San Francisco, California. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Den amerikanske delstaten California har vedtatt en lov som forbyr alle statlige institusjoner å ha forbindelser til organisasjoner som støtter boikott av Israel, ifølge Israel Hayom.

Loven forbyr statlige institusjoner å investere i selskaper som ”tar del i politisk motiverte handlinger som har til hensikt å straffe, påføre økonomisk skade eller på andre måter begrense kommersielle relasjoner med staten Israel, eller med selskaper som har base i staten Israel eller i territorier som er kontrollert av staten Israel”.

California spiller en stor rolle for den amerikanske økonomien, og BDS-bevegelsen (boikott, de-investeringer og sanksjoner mot Israel) har stor aktivitet i staten. Bevegelsen utøver blant annet et massivt press mot universitetene i staten, og flere av universitetene har de siste årene vedtatt resolusjoner om Israel-boikott. Når den nye loven nå trer i kraft, vil universitetene være omfattet av den.

Interesseorganisasjonen The Israeli American Council har lenge arbeidet for å få gjennomslag for dette lovforslaget.

– Denne loven sender et viktig budskap: Hatet som BDS-bevegelsen forsøker å spre, vil ikke ha noen plass i California, sier organisasjonens leder Shawn Evenhaim.

Også i New Jersey er det vedtatt en ny lov som skal motvirke BDS-bevegelsen. Guvernøren underskrev loven tirsdag 16. august. Den innebærer at delstatens pensjonsfond får forbud mot å investere i selskaper som boikotter Israel. Et lignende lovforslag ventes snarlig innført også i Rhode Island.

Til sammen har mer enn 20 amerikanske delstater nå innført ulike varianter av lover mot BDS-bevegelsen, ifølge Times of Israel.

I mars innførte Indiana en lov som er svært lik den California nå har innført. Både i Indianas og Californias lover omfatter ikke forbudet bare organisasjoner som boikotter hele Israel, men også organisasjoner som boikotter bosetningene på Vestbredden. I Indiana var det forøvrig Mike Pence, som nå er Donald Trumps visepresidentkandidat, som var guvernøren som underskrev og innførte denne loven.

Storbritannia innførte i februar en lignende lov mot Israel-boikott.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise