Trump-administrasjonen skal ha stanset Obamas milliardoverføring

Utenriksdepartementet i USA skal ha gitt palestinerne beskjed om at de har stanset overføringen av 1,8 milliarder kroner.

Obama-administrasjonen overførte 1,8 milliarder kroner til palestinerne, timer før de forlot Det hvite hus. (Foto: Det hvite hus)
Obama-administrasjonen overførte 1,8 milliarder kroner til palestinerne, timer før de forlot Det hvite hus. (Foto: Det hvite hus)

Bare timer før Donald Trump ble tatt i ed som USAs 45. president fredag ettermiddag 20. januar (norsk tid) skal Obama-administrasjonen ha gitt ordre om å overføre 221 millioner US dollar (rundt 1,8 milliarder kroner) til palestinerne.

Dette beløpet skulle etter den opprinnelige budsjettplanen ha blitt overført for lenge siden, men var satt på vent av republikanske politikere i den amerikanske kongressen som en reaksjon mot de palestinske selvstyremyndighetenes belønning til dømte terrorister. I tillegg reagerte medlemmene av Kongressen på at de palestinske myndighetene i 2014 søkte om medlemskap i flere internasjonale organisasjoner, at de nekter (og fortsatt nekter) å anerkjenne Israel som en jødisk stat, og for å avvise direkte forhandlinger med Israel.

Onsdag kveld 25. januar meldte Times of Israel at overføringen var blitt blitt stanset av Trump-administrasjonen. Avisen har snakket med en høytstående palestinsk kilde som kunne fortelle at det amerikanske utenriksdepartementet hadde gitt beskjed til den palestinske ledelsen i Ramallah om at pengene ikke ville bli tilgjengelig med det første. Årsaken skal være at Obamas beslutning om å overføre pengene nå skal granskes.

Utenriksdepartementet uttalte tirsdag at de vil gjennomgå tildelingen på nytt, og muligens gjøre endringer for å sikre at vedtaket samsvarer med Trump-administrasjonens prioriteringer. Ifølge opplysninger sendt fra utenriksdepartementet til Kongressen i forbindelse med budsjettbehandlingen var pengene øremerket humanitær bistand på Vestbredden og Gazastripen for å støtte politiske og sikkerhetsmessige reformer. I tillegg skulle pengene brukes til å forbedre styresettet og rettsikkerheten i en fremtidig palestinsk stat.

Det republikanske kongressmedlemmet Kay Granger, som de siste seks årene har ledet en underkomité med beslutningsmyndighet over budsjettet for utenriksdepartementet og tjenestene som opererer i utlandet (State and Foreign Operations Appropriations Subcommittee), reagerte kraftig på nyheten om at tidligere president Obama hadde trosset Kongressen da han besluttet å overføre 221 millioner amerikanske dollar til palestinerne kun få timer før han skulle forlate Det hvite hus.

Kay Granger var en av de republikanske representantene i Kongressen som hadde sørget for at midlene ble satt på vent.

Kay Granger (Foto: Facebook)
Kay Granger (Foto: Facebook)

“Jeg er dypt skuffet over at president Obama trosset Kongressen og ga ordre til å overføre 221 millioner US dollar (rundt 1,8 milliarder kroner) til de palestinske områdene”, skrev hun i en uttalelse tirsdag 24. januar.

Hun la til: “Jeg har arbeidet hardt for å sikre at ingen amerikanske skattepenger ville bli brukt til å finansiere PA dersom ikke strenge krav blir innfridd. På grunn av kravene vil disse pengene ikke bli tildelt de palestinske selvstyremyndighetene.

Kongressen gransker fortsatt hvilke prosjekter som kunne være aktuelle å støtte. Det var upassende av Obama-administrasjonen å frigi disse midlene”.

I de palestinske selvstyremyndighetenes budsjett for 2016 var rundt 1,1 milliarder kroner satt av til å lønne palestinere som enten sitter i, eller blitt løslatt, fra israelske fengsler.

De aller fleste av fangene er blitt dømt for deltakelse eller medvirkning til terrorangrep mot israelere.

Selv om noen midler nå er blitt stanset, mottok de palestinske selvstyremyndighetene i 2016 over to milliarder kroner i økonomisk bistand fra den amerikanske regjeringen.

 

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Forrige artikkelForedrag og årsmøte i MIFF Stavanger: Arbeidet i Hjelp Jødene Hjem
Neste artikkelGamlebyen i Jerusalem moderniseres
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.