– Israel er ikke lenger alene i FN. Israel er ikke lenger FNs boksesekk

USAs FN-ambassadør Nikki Haley fikk mye skryt på sitt aller første besøk til Israel.
USAs FN ambassadør Nikki Haley møtte Israels president Reuven Rivlin. (Foto: US Embassy)
USAs avtroppende FN-ambassadør høster masse lovord fra israelske politikere. (Foto: US Embassy)

Stemningen i FN er i ferd med å snu i Israels favør, fortalte USAs ambassadør til FN, Nikki Haley, i en tale i Jerusalem onsdag, skriver Times of Israel. På sitt aller første besøk i Israel benyttet hun anledningen til å kalle FN for «en bølle» mot Israel.

– Vi begynner å se en endring i New York [FNs hovedkvarter]. Jeg tror de forstår at det ikke kan fortsette som før, sa Haley i et møte med Benjamin Netanyahu, med en referanse til land som rutinemessig angriper Israel gjennom de ulike FN-organene.

Et av de mest anti-israelske organene er FNs menneskerettighetsråd. USA truer nå med å forlate rådet hvis det ikke gjennomgår en reformasjon. I dag er det nærmest automatikk i at anti-israelske resolusjoner blir vedtatt. I 2015 fikk Israel 20 FN-resolusjoner mot seg, mens Nord-Korea og Syria fikk én hver det samme året. Mange land som er kjent for notoriske brudd på menneskerettighetene, som Saudia-Arabia, Sudan og Afghanistan, fikk ingen resolusjoner mot seg det året.

– Det føles som om tonen er i ferd med å endre seg. Flere og flere reagerer på hvordan dette fungerer, fortalte Haley, som understreker at Israel ikke skal være fri for kritikk. Hun vil at den jødiske staten skal behandles likt som alle andre, ikke ulikt.

Land som Saudi-Arabia, Venezuela, Kina, Cuba, Irak, Qatar, Burundi, Bangladesh og De forente arabiske emirater er medlemmer av FNs menneskerettighetsråd. Selv om alle disse landene er kjent for til dels grove brudd på menneskerettighetene, fokuserer rådet stort sett kun på å fordømme Israel – verdens eneste jødiske stat.

Også organer som FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) og FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) brukes for å angripe Israel. 100 av 100 amerikanske senatorer har skrevet under på et brev hvor de krever at FNs kontinuerlige angrep på Israel tar slutt. Også FNs generalsekretær, Antonio Guterrres, har sett seg lei av de mange anti-israelske initiativene i De forente nasjoner.

Etter besøket hos Netanyahu, som skrøt uhemmet av FN ambassadøren, gikk Haley i møte med Israels president Reuven Rivlin. Også han skrøt av FN-ambassadøren.

– Med din støtte ser vi begynnelsen på en ny æra. Israel er ikke lenger alene i FN. Israel er ikke lenger FNs boksesekk, fortalte Rivlin til Haley.

Lokalbefolkningen i Jerusalem ønsket en selfie med den populære FN-ambassadøren. (Foto: US Embassy)
Lokalbefolkningen i Jerusalem ønsket en selfie med den populære FN-ambassadøren. (Foto: US Embassy)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise