Lager drikkevann av luft

Det israelske selskapet Water-Gen har utviklet en maskin som kan utvinne rent drikkevann av luft.
Denne maskinen lager drikkevann av luft. (Foto: Water-Gen.)
Denne maskinen lager drikkevann av luft. (Foto: Water-Gen.)

Det Tel Aviv-baserte selskapet Water-Gen kan tilføre et betydningsfullt bidrag til løsning på den globale mangelen på rent drikkevann, forteller CNN. Ifølge Verdens helseorganisasjon har 780 millioner mennesker ikke tilgang på rent vann, og 3,4 millioner dør hvert år av vannbårne sykdommer. Water-Gen har utviklet maskinen ”GENius, som er i stand til å utvinne vann av luft, gjennom at fuktigheten i luften trekkes ut og fylles i en tank i apparatet. Etter dette renses vannet for eventuelle kjemiske eller mikrobiologiske urenheter, gjennom et filtreringssystem. Det ferdig rensede vannet lagres i en intern lukket vanntank, som bevarer vannet rent over tid.

 

Effektiv patent

Flere andre selskaper i verden har utviklet lignende oppfinnelser som også trekker ut vann av luftfuktigheten men artikkelen til CNN forteller at det israelske selskapets oppfinnelse likevel skiller seg fra de andre, fordi de har funnet en måte å effektivisere prosessen på som gir deres oppfinnelse et langt større potensial til å virkelig kunne utgjøre en forskjell i verden.

– Flere selskaper har forsøkt å trekke ut vann fra luften. Det ser enkelt ut, for luftkondisjonering er å trekke ut vann fra luft. Men saken er å få til å gjøre det svært effektivt, å produsere så mye vann som mulig per kilowatt strøm man forbruker, forklarer Arye Kohavi fra bedriftsledelsen i Water-Gen.

– Når man gjør det veldig effektivt, kommer man til et punkt der man har funnet en virkelig løsning – at vann fra luft faktisk blir en løsning for drikkevann, legger han til.

 

Opptil 800 liter på en dag

Systemet til Water-Gen kan produsere 250 til 800 liter vann på en dag, avhengig av temperatur og luftfuktighetsnivå. Kohavi forklarer at maskinen bruker strøm for mindre enn ti øre på å produsere en liter vann.

Oppfinnelsen ble utviklet for det israelske forsvaret, og Water-Gen har allerede solgt vannutvinningsmaskiner til militært bruk i flere land. Men Kohavi er opptatt av at oppfinnelsen også har stort potensial til sivilt bruk.

– Vi tror at produktet kan selges til utviklingsland i forskjellige varianter som sivile kan benytte, sier han.

 

Bærbar vannrenser

Et annet produkt som også er utviklet av Water-Gen er et bærbart, batteridrevet vannrensesystem kalt Spring. En enhet kan filtrere 180 liter vann, og passer i en ryggsekk.

– Du kan dra hvor som helst, til en innsjø, et sted, en elv, eller hva det måtte være, som vanligvis er forurenset av industrielt avfall eller lignende, og filtrere dette vannet til det beste drikkevannet som finnes, sier Kohavi.

IDF omtaler den bærbare vannrenseren som en revolusjonerende oppfinnelse for dem.

Spring var i livreddende bruk på Filippinene etter tyfonherjingene i 2013, da 4,2 millioner mennesker ble lidende under mangel på vann. Selskapet ønsker å se oppfinnelsen bli tatt i bruk også i andre katastrofeområder som en del av de nødvendige hjelpetiltakene i kriser.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise