Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel og Jordan skal sammen redde Dødehavet

Den israelske vann- og energiministeren Silvan Shalom viser frem samarbeidsavtalen sammen med sin jordanske kollega Hazem Nasser. (Foto: GPO)
En historisk samarbeidsavtale mellom Israel og Jordan ble underskrevet torsdag. I tillegg til å redde Dødehavet for fremtiden, vil den løse deler av Jordans og palestinernes vannforsyningsproblemer.

Israel og Jordan skal ifølge avtalen samarbeide om et omfattende vannprosjekt, som både skal sørge for økte vannforsyninger til israelere, palestinere og jordanere, og redde Dødehavet fra å tørke ut.

 

– Mest betydningsfulle avtale etter fredsavtalen

Israels vann- og energiminister Silvan Shalom omtaler avtalen som ”den mest betydningsfulle siden fredsavtalen mellom Israel og Jordan ble inngått i 1995”. Han underskrev avtalen sammen med sin jordanske kollega Hazem Nasser torsdag, med representanter fra det amerikanske utenriksdepartementet og Verdensbanken som vitner.

– Et produktivt samarbeid mellom nasjonene for å gjenopprette Dødehavet og løse Jordans vannforsyningsproblemer, har kulminert i denne avtalen, sa Shalom til det israelske økonomimagasinet TheMarker.

Vannstanden i Dødehavet er dramatisk synkende. (Illustrasjonsfoto: Izhar Laufer / Flickr.com)
Vannstanden i Dødehavet er dramatisk synkende. (Illustrasjonsfoto: Izhar Laufer / Flickr.com)

 

Forbinder Rødehavet med Dødehavet

Prosjektet startet med en intensjonsavtale som ble inngått i desember 2013, og nå er altså planen klar til å iverksettes. Rødehavet skal forbindes med Dødehavet gjennom en 200 kilometer lang rørledning. Langs rørledningen, nord for turiststedet Aqaba i Jordan, skal det settes opp et avsaltingsanlegg som vil komme Israel, Jordan og palestinerne til gode. Sjøvann fra Rødehavet skal pumpes til avsaltingsanlegget, og derfra skal det hvert år pumpes 100 millioner kubikkmeter ferdig renset vann nordover. Israel, palestinerne og Jordan skal få om lag en tredel hver av dette vannet.

I tillegg innebærer avtalen at Israel skal bidra ytterligere til å løse Jordans vannforsyningsproblem ved å doble dagens mengde vann som selges til Jordan fra Gennesaretsjøen i Nord-Israel.

Vannet som i avsaltingsprosessen skilles ut med høyt saltinnhold, skal pumpes videre fra avsaltingsanlegget og nordover til Dødehavet, der vannstanden de siste tiårene har sunket drastisk.

Kartet viser planen for vannprosjektet.
Kartet viser planen for vannprosjektet.

 

Kan bremse inntørkingen av Dødehavet betydelig

Vannoverflaten i Dødehavet ligger i dag 22 meter lavere enn i 1970. Inntørkingen av Dødehavet begynte på 1960-tallet, da Israel og Jordan begynte å forbruke vann fra Jordanelven, og hvis ingenting blir gjort, er det estimert at hele det rekordsalte havet på jordens laveste punkt vil være borte innen år 2050. Arkitektene bak dette prosjektet mener å kunne bremse inntørkingen betydelig. Dødehavet utgjør en viktig inntektskilde for begge landene, gjennom turisme og dødehavsprodukter.

Det er ventet at rørledningen vil koste om lag 1,8 milliarder kroner, og prosjektet kan komme til å bli delfinansiert av EU og Verdensbanken. Etter planen skal byggingen av avsaltingsanlegget begynne om halvannet år, og rørledningen skal påbegynnes om tre år. Et felles israelsk-jordansk direktorat vil bli opprettet for å lede prosjektet.

 

Kilder: Nyhetsbyrået AFP, Ynetnews.com, Times of Israel og Jerusalem Post.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart