Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Palestinerne kom aldri til forhandlinger mens Netanyahu holdt tilbake byggetillatelser

Grafen viser antall byggetillatelser gitt i israelske bosetninger på Vestbredden og jødiske bydeler i Øst-Jerusalem i perioden 2003-2012.
Grafen viser antall byggetillatelser gitt i israelske bosetninger på Vestbredden og jødiske bydeler i Øst-Jerusalem i perioden 2003-2012.
Regjeringen ga ingen nye byggetillatelser i israelske bosetninger på Vestbredden i 2009 og 2010, noen få hundre i jødiske bydeler i Øst-Jerusalem. Byggetillatelser i større antall har kommet først etter Itamar-angrepet og etter at palestinerne nektet forhandlinger og gjorde ensidige tiltak.

Grafen i toppen bygger på tall fra den venstreorienterte organisasjonen Peace Now, som overvåker israelsk byggeaktivitet på Vestbredden og Øst-Jerusalem nøye. Vestlige myndigheter fester stor tillit til organisasjonens arbeid, og har til dels finansiert den.

Grafen viser at den høyreorienterte Netanyahu-regjeringen, etter at den kom til makten i 2009, var svært tilbakeholdne med å gi nye byggetillatelser i israelske bosetninger. Alle tillatelsene som ble gitt i 2009 og 2010 gjaldt for jødiske bydeler i Øst-Jerusalem, ingen nye tillatelser ble gitt på Vestbredden, skriver  journalist Tova Lazaroff i Jerusalem Post.

Det var særskilt to hendelser i 2011 som fikk Netanyahu-regjeringen til å svare med en sterk økning i byggetillatelser. For det første var det terrorangrepet i Itamar i mars 2011, hvor to foreldre og tre av deres barn ble brutalt drept i sitt hjem. For det andre svarte Netanyahu-regjeringen på palestinernes opptak som medlem i UNESCO med nye byggetillatelser.

Både før og etter mars 2011 har palestinske selvstyremyndigheter nektet å gå i direkte forhandlinger med Israel.

I 2012 har Netanyahu-regjeringen derfor fortsatt å gi byggetillatelser. Før forrige uke var det til sammen gitt 660 byggetillatelser på Vestbredden og 2386 byggetillatelser i jødiske bydeler i Øst-Jerusalem. Fredagens varsling om 3000 nye byggetillatelser kommer på toppen av dette, og som en direkte reaksjon på FN-resolusjonen som ga palestinerne status som observatørstat i FN. Israel mener dette var et brudd på tidligere inngåtte avtaler, og driver palestinerne videre bort fra forhandlingsbordet.

Grafen viser antall påbegynte boliger i israelske bosetninger på Vestbredden og jødiske bydeler av Øst-Jerusalem.
Grafen viser antall påbegynte boliger i israelske bosetninger på Vestbredden og jødiske bydeler av Øst-Jerusalem. (Kilde: Statistisk sentralbyrå i Israel)

Få påbegynte boliger

Til tross for kraftig økning i byggetillatelser, er antallet påbegynte bygg utenfor «den grønne linje» i årets tre første kvartal relativt lavt, viser tall fra Statistisk sentralbyrå i Israel. Grafen viser oversikten for de seneste år. 2012-tallene inkluderer bare årets tre første kvartal.

Hovedforklaringen til nedgangen i 2010 er den ti måneder lange midlertidige byggestansen som Netanyahu-regjeringen ble presset til å innføre for å få Mahmoud Abbas og selvstyremyndighetene tilbake til forhandlingsbordet. Selv ikke dette fikk Abbas til å komme til forhandlinger.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart