– Bosetninger er ikke hovedhinder for fred

En begrenset utbygging i bosetningene betyr ikke at en palestinsk stat ikke kommer til å bli etablert, påpeker den amerikanske hovedstadsavisen Washington Post i en lederartikkel.
Utkanten av Israels tredje største bosetningsblokk, Ma'ale Adumim, som ligger i nærheten av Jerusalem. (Foto: Decode Jerusalem)
Utkanten av Israels tredje største bosetningsblokk, Ma'ale Adumim, som ligger i nærheten av Jerusalem. (Foto: Decode Jerusalem)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Ifølge Washington Post var statsminister Benjamin Netanyahus beslutning i desember om å tillate byggeplanlegging i omstridte bosetninger på Vestbredden alt annet enn produktivt i kampen for fred i Midtøsten. Men det samme mener de gjelder for palestinernes initiativ i FN for å få oppgradert sin status. Forskjellen er at byggeplaner i bosetningene vekker til live to gamle myter om fredsprosessen, hevder avisen:

1. At bosetningene er hovedhindringen på veien mot en fredsavtale.
2. At videre utbygging i bosetningene umuliggjør etableringen av en palestinsk stat.

Disse mytene, måten det internasjonale samfunnet bruker dem på og det mediefokuset mytene skaper, er hovedårsaken til at PA-president Mahmoud Abbas krever full byggestans før han innleder forhandlinger med Israel. Skal fredsprosessen ha noen mulighet til å bevege seg framover, mener Washington Post at FNs sikkerhetsråd må presse Abbas til å oppgi dette forhåndskravet, samtidig som det internasjonale samfunnet selv stanser sin “overopphetede” retorikk.

Bygger der de får lov
For sannheten er at Israel allerede i 1993, da Oslo-avtalen ble undertegnet, oppgav sin politikk om å forhindre en palestinsk stat gjennom bygging av bosetninger, påpeker de. Siden den gang har den byggeaktiviteten som har blitt gjort, foregått i bosetninger som også PA har vært enige om at vil havne på israelsk side etter forhandlingene. Det samme gjelder de bydelene i Jerusalem der myndighetene godkjente byggeplaner i forrige måned. I 2008, i direkte forhandlinger med Israel, signaliserte PA at disse bydelene skulle forbli en del av Israel i en grensedragning.

Slik situasjonen er, vil 80 prosent av de 500.000 bosetterne kunne bli inkludert i selve Israel, dersom landet annekterer kun 4 prosent av Vestbredden, har en rapport fra S. Daniel Abraham Center for Middle East Peace slått fast.

Så oppskriften til Washington Post er klar: Stans det internasjonale fokuset på bosetninger som det største av alle onder i fredsprosessen og mulighetene for fred vil øke.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise