Slik er EUs nye retningslinjer for bosetninger

Enhver privat israelsk organisasjon som ønsker pengestøtte fra EU, må fra nå av bevise at de ikke har noen tilknytning til Vestbredden, Øst-Jerusalem eller Golan-høydene.

EU-parlamentet i Brüssel (Foto: TPCOM, flickr.com)
EU-parlamentet i Brüssel (Foto: TPCOM, flickr.com)

Ha’aretz har fått tak i en kopi av den endelige teksten i det nylig vedtatte EU-dokumentet, som slår fast at unionen ikke lenger skal ha noen som helst tilknytning til bosetningene.

Enhver kontakt med israelske statlige organer eller private organisasjoner på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, vil fra nå av avbrytes. Selv ikke organisasjoner som har hovedkontor inne i selve Israel, men med en tilknytning til de okkuperte områdene, vil kunne søke EU-midler eller ha politisk kontakt med EU. De samme reglene gjelder for de delene av Golan-høydene, som ble erobret av Syria i 1967.

Israelske organisasjoner som ønsker å ha kontakt med EU framover, kan ikke bare oppgi postboks-adresse. De må bevise at de har en registrert fysisk adresse inne i Israel. Det eneste unntaket er menneskerettighets- eller fredsorganisasjoner, som ofte operer på Vestbredden.

Reglene rammer også israelsk næringsliv, selv om det ikke er like strengt. Bedrifter som ønsker å motta bidrag til ulike prosjekter, må for eksempel love at ingen av midlene overføres til avdelinger i de okkuperte områdene.

– Holdt det skjult
Statsminister Benjamin Netanyahu skal ifølge flere medier ha vært opprørt da EU vedtok de nye retningslinjene 5. juli, siden Israels delegasjon i Brüssel angivelig ikke hadde klart å få det med seg. Alle muligheter til å drive lobbyvirksomhet inn mot medlemslandene var derfor borte.

Brüssel-ambassadør David Walzer hevder i et brev til utenriksdepartementet, at han og staben ikke har fulgt dårlig med i timen. Snarere mener han at EU bevisst holdt arbeidet med de diplomatiske endringene skjult, for at ikke Israel skulle få innflytelse over sluttresultatet. Blant annet skal aldri israelske diplomater ha mottatt en kopi av dokumentet, i ukene før vedtaket, på tross av at det ble sirkulert til alle andre involverte.

Utenriksdepartementet etterforsker nå saken, for å se om noen ved EU-ambassaden har skyld i situasjonen.

Forrige artikkelKongress-medlemmer fordømmer Erdogan for antisemittiske uttalelser
Neste artikkelNy iPhone kommer med israelsk teknologi?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no