Mener Israel må ha kontroll over sikkerheten i Jordan-dalen

– I en fremtidig fredsavtale må Israel stå imot internasjonalt press og holde fast ved kontrollen over Jordan-dalen, landets eneste tilgjengelige forsvarbare grense mot øst, mener professor Efraim Inbar.

Panoramabilde av Jordan-dalen. (Foto: Юкатан, Wikimedia Commons)
Panoramabilde av Jordan-dalen. (Foto: Юкатан, Wikimedia Commons)

I en kronikk forklarer Efraim Inbar, direktør for Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA) og professor i politikk ved Bar-Ilan Universitet, hvorfor israelsk sikkerhetskontroll i Jordan-dalen er et så avgjørende punkt i fredsforhandlingene.

– Jordan-dalen er den eneste tilgjengelige forsvarbare grensen på østsiden, og den nærmeste grensen til Israels kjerneland, Jerusalem-Tel Aviv-Haifa-triangelet, der 70 prosent av befolkningen bor og 80 prosent av den økonomiske infrastrukturen finnes, skriver han.

– Omveltninger kan skje raskt
Inbar imøtegår argumentene fra dem som mener at Israel ikke lenger trenger Jordan-dalen i forsvarsøyemed.

– Noen hevder at trusselen fra øst tilhører fortiden, i og med at Saddam Husseins regime i Irak har falt, det krigsherjede Syria er svært svekket, og Jordan har bevart en imponerende stabilitet. Men dette er et svært kortsiktig perspektiv, motivert av ønsket om å overbevise den israelske opinionen om at Jordan-dalen militært sett ikke er nødvendig. Et slikt syn ignorerer det enorme potensialet for politiske omveltninger i Midtøsten, som vi nylig har sett i praksis under den såkalte arabiske våren. Destabilisering av Jordan og Saudi-Arabia og et radikalt jihadistisk Syria er ikke urealistiske scenarier i den nære fremtid, skriver han, og påpeker at i kjølvannet av en slik utvikling vil grensen mot øst raskt kunne gjenoppstå som sikkerhetstrussel.

Etter at Inbar skrev sin artikkel kommer det meldinger om at en islamistisk gruppe har erobret kontroll over byen Falluja vest i Irak.

– Ikke vær avhengig av USA
Inbar peker på at USAs tilbaketrekking fra Irak og Afghanistan anses som en seier for radikale islamske krefter i Midtøsten-regionen, og at USA i posisjon av å bli mer uavhengige på energifronten vil kunne komme til å tillate større handlingsfrihet for islamistene.

– Israel kan ikke stole på at USA alltid vil bidra til å styrke de moderate arabiske kreftene. Under President Obama ga Washington sin støtte til Det muslimske brorskapet i Egypt, og de kan komme til å gjøre den samme strategiske feilen i Jordan, skriver Inbar.

– Teknologien forandrer seg
Han avviser også argumentet om at ny militær teknologi gjør at man ikke lenger er avhengig av å kontrollere selve grenseområdet, fordi man er i stand til å treffe mål på lang avstand svært presist. Tilhengere av at palestinerne skal få kontroll over Jordan-dalen argumenterer med at man vil kunne forsvare grensen fra militære baser ved kysten, takket være den teknologiske utviklingen.

– Men disse ”lenestol-strategene” overser den militære teknologiens historie, som viser klare svingninger mellom hvorvidt det har vært offensive eller defensive virkemidler som har vært dominerende gjennom århundrene. Troen på at dagens teknologi ikke vil bli utfordret utgjør en farlig strategisk feiltagelse, selv om det er sant at teknologien midlertidig reduserer viktigheten av topografien, skriver han.

– Sikre motorveien og beholde Jerusalem
– Hvis Israel skal opprettholde en forsvarbar grense langs Jordandalen, må landet også sikre veistrekningen fra kysten til dalen, via et udelt Jerusalem og via byen Ma’aleh Adumim på Vestbredden, 15 km fra elven. Dette er den eneste aksen fra vest til øst med jødisk majoritet, og den eneste sikre ruten der Israel vil kunne mobilisere tropper fra kysten til Jordan-dalen i en nødssituasjon, skriver professoren.

Derfor mener han at regjeringen bør konsentrere bygging av boliger i bosetningsområdene til det såkalte E1-området, fremfor i områder som er mer isolerte og mindre betydningsfulle militærstrategisk.

– Det å bygge en jødisk bebodd korridor fra Jerusalem til Ma’aleh Adumim (en stripe på fem km innenfor E1-området) vil sikre veistrekningen til Jordandalen og hindre deling av Jerusalem. Jerusalems betydning for jødene er ikke bare historisk og religiøs, men også strategisk. Det er av svært stor viktighet å kontrollere den eneste motorveien fra Middelhavet til Jordan-elven, argumenterer han.

Les mer i artikkelen Hvorfor Israel ikke vil ha internasjonale styrker i Jordan-dalen.

Relatert artikkel: Strategisk korridor er snublestein i forhandlingene (New York Times, 4. januar 2014)

 

  • Til tross for Jordan-dalens strategiske betydning har Israel tidligere kommet med tilbud til palestinske selvstyremyndigheter i forhandlinger om en tilbaketrekning fra området. Se kartet som Mahmoud Abbas avviste i 2008.
Forrige artikkelStaples selger fortsatt Sodastream
Neste artikkelBombeangrep mot IDF fra Gaza-stripen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -