Store ubetalte strømregninger

De palestinske selvstyremyndighetene og palestinske strømselskaper står i milliardgjeld til israelsk strømleverandør. Betalingsnekt har fått det israelske selskapet til å kutte strømmen til to byer i to korte perioder denne uken.

Strømlinjer fra Israel til de palestinskkontrollerte områdene. (Illustrasjonsfoto: Israelandstuff.com)
Strømlinjer fra Israel til de palestinskkontrollerte områdene. (Illustrasjonsfoto: Israelandstuff.com)

Mandag kuttet Israel Electric Corporation strømtilførselen til byene Ramallah og Jenin på Vestbredden i en periode på 45 minutter, som et varslingstiltak om at de mener det er på tide at de palestinske selvstyremyndighetene begynner å betale strømregningene sine.

Onsdag klokken 14 lokal tid gjentar de det samme tiltaket, og kutter altså strømmen i noen minutter for andre gang denne uken, melder Ha’aretz.

 

Nærmer seg kritisk gjeldsgrense

Palestinske strømselskaper og myndigheter kjøper strøm fra Israel som de videreformidler til befolkningen i de selvstyrte områdene på Vestbredden. Men mengden ubetalte regninger har fått dem opp i et kraftig gjeldsuføre. Den totale strømgjelden til det israelske selskapet er nå oppe i 1,9 milliarder shekel, som tilsvarer 3,67 milliarder norske kroner.

Den israelske strømleverandøren uttaler at de mener å være tvunget til å gjøre slike tiltak som i dag, for å minimere den fremtidige gjeldsutviklingen. Et mål er at skyldnerne i det minste skal begynne å betale ned på gjelden, og at man dermed klarer å hindre at den overstiger to milliarder shekel.

 

Varslet mange ganger

Det israelske strømselskapet håper strømkuttene vil bidra til å presse de palestinske selvstyremyndighetene til å ta tak i situasjonen og samle inn penger fra de skyldige strømselskapene til nedbetaling.

De palestinske skyldnerne skal ha fått mange varselbrev om muligheten for strømkutt dersom ikke det kommer innbetalinger. Gjeldssituasjonen skal legges frem for israelsk høyesterett i april, i en appell fra det israelske strømselskapet om å få staten til å bistå med å finne en løsning.

Den israelske statsministerens kontor uttalte etter mandagens strømkutt at tiltaket var strømselskapets egen uavhengige beslutning, som ikke landets politiske myndigheter hadde hatt noe med.

Forrige artikkelIsraelske apper finner ledig parkeringsplass
Neste artikkel– Iran anriker uran i hemmelig anlegg
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/