Opposisjon i Sudan: – Bombet våpenfabrikk tilhører Irans revolusjonsgarde

Opposisjonskilder i Sudan hevder våpenfabrikken i Khartoum-området som ble rammet av en eksplosjon onsdag morgen tilhører Irans revolusjonsgarde. Khartoum hevder Israel bombet fabrikken. Signalet blir oppfanget i Teheran, som ligger nærmere Israel enn Khartoum.

Politisk kart over Sudan etter at Sør-Sudan ble skilt ut som selvstendig stat. (Foto: Wikipedia)
Politisk kart over Sudan etter at Sør-Sudan ble skilt ut som selvstendig stat. (Foto: Wikipedia)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Sudans informasjonsminister Ahmed Belal Osman hevdet onsdag at fire israelske fly bombet en militær fabrikk i hovedstaden Khartoum. “Fire fly som kom fra øst bombet industrianlegget Yarmouk,” sier Belal.

Sudan blir brukt som et transittland for våpen til Hamas-regimet på Gaza-stripen. Sudanske myndigheter har også tidligere anklaget Israel for luftangrep mot militære mål i landet, men Israel har alltid avvist å kommentere eller benektet å ha noe med sakene å gjøre.

– Sudan forbeholder seg retten til å slå tilbake mot Israel, sier Osman.

 

Signal til Teheran

Den israelske avisen Ha’aretz gjengir opposisjonskilder som sier våpenfabrikken tilhører Irans revolusjonsgarde. “På det nåværende tidspunkt er det vanskelig å bekrefte disse påstandene siden det ikke en gang er klart hvem som står bak bombingen,” skriver journalistene Amos Harel og Avi Issacharoff. Tidligere har flere rapporter i arabiske medier meldt at Irans revolusjonsgarde bygger våpenfabrikker i samarbeid med regjeringen i Khartoum. Iran har også sendt militært personell for å gi opplæring til den sudanske hæren, ifølge europeiske medier.

Etter at Moammar Gaddafis regime falt i 2011, klarte Al-Quds styrken til revolusjonsgarden å smugle ut flere titalls anti-luft og SA-24 raketter, for siden å levere dem til Hamas.

Dersom det er israelske luftstyrker som står bak angrepet på våpenfabrikken, er det et klart signal til Iran om Israels lange arm. Avstanden fra Tel Aviv til Teheran er i underkant av 1600 kilometer. Avstanden til Khartoum er over 1800 kilometer.

 

Stort krater

I første omgang ble det hevdet fra myndighetene at eksplosjonen ved våpenfabrikken skyldes en ulykke under vedlikeholdsarbeid. Senere på dagen ble pekefingeren rettet mot Israel. Informasjonsminister Osman sier det ble brukt høyteknologi for å sette radaren ved flyplassen i Khartoum ut av spill. Han brukte dette som et argument for å avvise at Sør-Sudan eller interne opprørsgrupper stod bak angrepet.

– Det er bare Israel som har denne type høyteknologi, sa Osman, ifølge Sudan Tribune. Informasjonsministeren hevdet våpenfabrikken bare produserte “små og tradisjonelle våpen”.

Innbyggere i området opplyste til Sudan Tribune at de hørte lyden av det som måtte være en rakett like før eksplosjonen. Det blir rapportert at minst to personer ble drept i eksplosjonen. Øyenvitner forteller om et stort krater i anlegget. Informasjonsministeren opplyste at 60 prosent av anlegget er totalskadet, 40 prosent er delvis ødelagt.

Sudan melder at de planlegger å sende en offisiell protest til FNs sikkerhetsråd.

 

Forrige artikkelHamas står bak intensiverte rakettangrep mot Israel
Neste artikkelVi glemmer lett hvor mange nordmenn islamisten har i ryggen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.