Israel spionerer på Iran via Eritrea

Både Iran og Israel kjemper begge om innflytelse i Eritrea, en av de mange “kamparenaene” hvor den skjulte krigen mellom de to fiende utspiller seg.

Øst-Afrika og Midtøsten (Foto: Google Maps)
Øst-Afrika og Midtøsten (Foto: Google Maps)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

– I bytte mot ressurser, trolig inkludert moderate pengesummer og våpen, har Eritrea utvist en villighet til å bli en base for de to maktfaktorene i Midtøsten. Som et resultat av det har Eritrea og Aden-bukta blitt et nytt åsted for rivaleriet mellom Iran og Israel. Deres engasjement i Eritrea er en forlengelse av deres rivalisering rundt Rødehavet, som angivelig skal ha ført til bombingen av våpenfabrikken Yarmouk i Sudan, hevder rådgivningsbyrået i strategiske saker, Stratfor Global Intelligence, i en rapport.

Via Eritrea skal Israel drive en svært “målrettet og presis” innsamling av etterretningsinformasjon, som inkluderer å overvåke Rødehavet og Irans aktiviteter i Øst-Afrika. Eritrea ønsker selv tette bånd til den jødiske staten, på grunn av båndene landet har til USA og muligheten for å sikre seg våpen, skriver Stratfor i rapporten.

Men på tross av dette er ikke Israel voldsomt begeistret over tanken på å utvide samarbeidet med Eritrea og dermed etterretningsaktiviteten der. Årsaken er de tette båndene Israel har til Etiopia, som vil kompliseres dersom Jerusalem knytter for tette bånd til en av etiopiernes hovedfiender i regionen. Det vil kunne gjøre det vanskeligere for israelerne å oppnå sine mål om å stanse våpensmuglingen fra Sudan.

– Eritreas beslutning om å etterkomme Israels og Irans ønsker, handler ikke om ideologi. Men det er en måte for en liten og utrygg nasjon å sikre sine økonomiske og sikkerhetsmessige interesser, heter det i rapporten.

Forrige artikkelDen interne kampen om regjeringens sjel i full gang
Neste artikkelUSA forsyner Israel med “bunkerbomber”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no