– Israel bør satse mer på u-land

Hana-Muriel Setteboun oppfordrer israelsk næringsliv til å rette blikket mot u-land, og særlig mot Afrika, når de leter etter nye markeder. Særlig innen energisektoren er det store muligheter, mener hun.

Prosjekter innenfor grønn energi (utnytte sol og vind) gir 8 % avkastning i Tyskland. I Afrika er avkastningen rundt 20 %, påpeker den israelske økonomen Hana-Muriel Setteboun. Bildet viser vindmøller i Sør-Afrika. (Illustrasjonsfoto: Lollie-Pop, flickr.com)
Prosjekter innenfor grønn energi (utnytte sol og vind) gir 8 % avkastning i Tyskland. I Afrika er avkastningen rundt 20 %, påpeker den israelske økonomen Hana-Muriel Setteboun. Bildet viser vindmøller i Sør-Afrika. (Illustrasjonsfoto: Lollie-Pop, flickr.com)

Økonomisk sett var året 2012 ikke minst kjennetegnet ved krise i Europa. Heller ikke i USA har det vært den store susen. De økonomiske vanskeligheter hos Israels fremste handelspartnere har vært mye framme i israelske medier. Men Hana-Muriel Setteboun, som har doktorgrad i økonomi og jobber i energisektoren, mener at mye av oppmerksomheten burde vært vendt i en annen retning.

Setteboun mener at Afrika på mange måter er framtidas kontinent. Mens forventet økonomisk vekst i Europa ligger under 2 %, er forventet vekst i Afrika, Latin-Amerika og Asia på 5-tallet. Det er også lettere å skaffe finansiering i mange utviklingsland enn i Europa. Mange investorer som tidligere unngikk utviklingsland, satser nå der.

Mens de fleste forventer fortsatt stagnasjon i europeisk økonomi, er etterspørselen i utviklingslandene enorm. Det begynner å bli en middelklasse mange steder, og mange steder mangler infrastrukturen. Det er rike muligheter for dem som forstår å utnytte dem.

Det er høyere rente i u-landene enn i Europa, ofte 8-12 %. Men utbyttet for investorene er så høyt at det svarer seg likevel. Hun gir et eksempel: Prosjekter innenfor grønn energi (utnytte sol og vind) gir 8 % avkastning i Tyskland. I Afrika er avkastningen rundt 20 %.

Det er forventet at i 2030 vil nesten én milliard mennesker fremdeles mangle elektrisitet. På felter som gass til husholdningene, rent vann, veier og kloakk vil det være store utfordringer, og store muligheter for dynamiske bedrifter, i årene framover.

Kineserne satser på disse feltene, mobilisert av regjeringen. Hun mener at Israel må ta lærdom av dette og satse på nye områder. Israelske bedrifter har ofte vist evne til nytenking, og det er det som trengs her. Hun mener at satsingen i utviklingsland bør bli lokomotivet som trekker med seg resten av økonomien.

 

Kilde: En artikkel av Hana-Muriel Setteboun på Israel Hayom 31. desember 2012. Hun arbeider i F. K. Generators Group, som driver mye innenfor feltet energi.

Forrige artikkelFatah feiret seg selv på Gaza-stripen
Neste artikkelHøyre og FrP forklarer mer detaljert “en mer Israel-vennlig politikk”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no