Israelske interesser under angrep i Nairobi

“Westgate er et sted der det er jødiske og amerikanske butikker. Så vi måtte angripe,” sier en Al-Shabaab talsmann til Al Jazeera.

Kjøpesenteret Westgate i Nairobi har blitt okkupert av gisseltakere de siste tre dagene. (Foto: Wikimedia Commons)
Kjøpesenteret Westgate i Nairobi har blitt okkupert av gisseltakere de siste tre dagene. (Foto: Wikimedia Commons)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Lørdag ble et stort kjøpesenter i Nairobi stormet av 10-15 terrorister fra den somaliske terrorgruppen al-Shabab fra to ulike retninger, mens de kastet granater rundt seg og skjøt ned sivile. Hittil er det meldt om at 68 personer er drept og 175 skadet. Et større antall personer blir fremdeles holdt som gisler av angriperne.

Mandag kunne en høre tre eksplosjoner og skuddvekslinger med maskingeværer mellom kenyanske styrker og gisseltakerne, melder Associated Press (AP) og Times of Israel. Kenyanerne forsøker på nytt å frigjøre fangene.

IDF-soldater bistår ifølge mange medier kenyanske sikkerhetsstyrker i operasjonen, selv om Israel selv ikke kommenterer ryktene. Kjøpesenteret skal angivelig være helt eller delvis israelsk-eid og ha minst en israelsk-eid butikk. I intervju med Al-Jazeera sier talsmann for al-Shabab sjeik Abulaziz Abu Muscab følgende:

“Det er et sted hvor turister fra hele verden kommer for å handle, og der diplomater samler seg. Det er et sted der Kenyas beslutningstakere drar for å slappe av og ha det fint. Westgate er et sted der det er jødiske og amerikanske butikker. Så vi måtte angripe.”

Jerusalem har et tett og historisk samarbeid med kenyanske myndigheter i sikkerhetsspørsmål. Israel har blant annet forsynt Kenya med avansert militærutstyr, for å bedre kunne kontrollere grensen mot Somalia. Israelske spesialsoldater trener også kenyanske spesialsoldater både i Israel og i Kenya.

I 2012 ble to medlemmer av den iranske revolusjonsgardens Quds-styrker arrestert, mens de bar på eksplosiver. De planla et angrep på israelske diplomater, etter at Mossad angivelig skal ha stått bak flere målrettede drap på iranske atomeksperter. Under rettssaken innrømmet de tiltalte at de hadde blitt avhørt av israelere, skriver Ha’aretz.

– Israeler en geostrategisk nøkkelpartner. De er en passende motvekt for oss mot de statene i vår region (først og fremst Sudan) som ikke deler våre verdier, skal Kenyas utenriksminister Tom Amolo ha sagt til en amerikansk diplomat i 2007, ifølge Wikileaks-publiserte dokumenter.

Forrige artikkelTo soldater drept på Vestbredden i helgen
Neste artikkel– Fjern hatbudskap og drapene stanser
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no