Israelske pilegrimer til Tunisia

På den tunisiske øya Djerba har det vært en jødisk synagoge de siste 2500 år. Den siste tiden har det blitt lettere for israelske statsborgere å besøke stedet.

El Ghriba-synagogen på Djerba. (Foto: Wikimedia Commons)
El Ghriba-synagogen på Djerba. (Foto: Wikimedia Commons)

I 587 f. Kr. inntok babylonerne under kong Nebukadnesar Jerusalem. Mange av innbyggerne ble bortført, og templet ble ødelagt. Året etter. 586 f. Kr., ble en synagoge bygget på øya Djerba i det som nå er Tunisia. Synagogen står fremdeles, og er den eldste i Afrika, selv om det har vært ombygginger siden. På den øya hadde da jøder allerede bodd i noen tiår.

En av jødene som kom til Djerba, hadde med seg en stein fra det første templet, det som altså da var ødelagt. Det er en av de tingene som har gjort denne synagogen til et pilegrimsmål for jøder gjennom historien. På det meste kom det opp til 2.000 besøkende per dag. Barn og kvinner går ned i ei grotte hvor steinen er bevart med egg hvor ønsker er skrevet på.

I dag er øya et turistmål, særlig for hundretusener av franske og tyske turister. Øya har palmer, olivenlunder, sandstrender og en rik historie.

Men det kommer ikke lenger mange jødiske turister. Og det er ikke mange jøder som nå bor i Tunisia. På 1940-tallet var det over 100.000, nå er det noe slikt som 1.500. De fleste dro etter seksdagerskrigen i 1967, da jødene i Tunisia ble “straffet” fordi Israel vant krigen mot Egypt, Syria og Jordan.

I 2000 kom det 7.000 pilegrimer til synagogen. I 2002 var det et terrorangrep (se vår artikkel fra den gangen) hvor 21 mennesker – flest tyske turister – ble drept. Det førte til reduksjon i antallet pilegrimer.

I 2011 ble pilegrimsreisene til synagogen i Djerba stanset. “Den arabiske våren” var kommet til Tunisia.

Men i år, 2014, er pilegrimsreisene tatt opp igjen til en viss grad, melder nyhetsbyrået AP. 2.000 mennesker, av dem 1.000 fra andre land, tok del i en tre dagers pilegrimsreise. Det som er nytt og kanskje håpefullt, er at pilegrimene fra Israel for første gang fikk bruke sitt israelske pass til å komme inn i Tunisia. Tidligere måtte de bruke et spesielt dokument utstedt av den tunisiske regjeringen.

Men bruken av israelske pass er omdiskutert i Tunisia, så det spørs om det varer.

 

Forrige artikkelPalestinske myndigheter misbruker kristen kunst
Neste artikkelTre drept i skyting ved jødisk museum i Brussel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no