Israel og Guinea har gjenopprettet diplomatiske forbindelser

Det gikk 49 år før Guinea valgte å gjenopprette diplomatisk forbindelse med Israel. I dag ble avtalen undertegnet.

Avtale om gjenopprettelse av diplomatiske undertegnes (Foto: Israelsk UD på Facebook)

Direktør Dore Gold i det israelske utenriksdepartementet undertegnet avtalen som gjenoppretter den diplomatiske forbindelsen med republikken Guinea i Paris. Det var stabssjef ved president Alpha Condés kontor, Ibrahim Khalil Kaba, som undertegnet på Guineas vegne. Det skriver Times of Israel.

Guinea har rundt 10,5 millioner innbyggere, og omtrent 85 prosent av dem er muslimer. Landet brøt de diplomatiske forbindelsene med Israel i 1967.

Ibrahim Khalil Kaba og Dore Gold håndhilser (Foto: Israelsk UD på Facebook)
Ibrahim Khalil Kaba og Dore Gold håndhilser (Foto: Israelsk UD på Facebook)

– Dette er en viktig historisk hendelse. Antallet land på det afrikanske kontinent som ennå ikke har gjenopprettet diplomatiske forbindelser med Israel minker gradvis, og vi håper det snart ikke vil være noen igjen. Israel oppfordrer de andre landene til å følge Guineas eksempel slik at vi kan arbeide sammen til fordel for alle menneskene i regionen, sa Dore Gold ved undertegnelsen.

Ifølge Gold skal landene ha hatt uformell kontakt, blant annet i forbindelse med at Israel hjalp til i kampen mot Ebola-viruset som rammet innbyggere i Guinea i 2014 og 2015.

Beslutningen om å fornye forbindelsen skal ha kommet som et resultat av en telefonsamtale Israels statsminister Benjamin Netanyahu hadde med presidenten i Guinea da han nylig besøkte Uganda, Kenya, Rwanda og Etiopia.

Netanyahu og Condé skal ha avtalt å møtes på et senere tidspunkt.

President i Guinea, Alpha Condé (Foto: Flickr/World Bank)
President i Guinea, Alpha Condé (Foto: Flickr/World Bank)

Ifølge en diplomatisk kilde skal Guinea, i likhet med mange andre land i Afrika, være bekymret for å bli rammet av terror utført av islamister, og at de ønsker å lære av Israels ekspertise på området. Det skriver Jerusalem Post.

Det er Paul Hirschson, som i dag er ambassadør til flere afrikanske land og med base i Senegal, som vil bli Israels utsending til Conakry, hovedstaden i Guinea.

 

 

Forrige artikkelHamas vil henrette tre personer for å ha gitt Israel informasjon
Neste artikkel– Ikke forenlig med Høyres verdier
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.