Et besøk til Israel gjorde Adikalie Sumah til landets største sionist

Ett besøk var alt som skulle til for at sierraleoneren forelsket seg i Israel.

Adikalie Foday Sumah (t.v.) i parlamentet i Sierra Leone med det israelske flagget. (Foto: Privat)
Adikalie Foday Sumah (t.v.) i parlamentet i Sierra Leone med det israelske flagget. (Foto: Privat)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Sierra Leones FN-ambassadør Adikalie Foday Sumah besøkte i fjor Israel, som en del av en delegasjon av FN-ambassadører invitert av Israels FN-ambassadør Danny Danon. Sumah ble så imponert over det han fikk se at han like etter besøket startet en organisasjon som arbeider for tettere bånd mellom sitt land og Israel. Organisasjonen prøver også å få det Vest-Afrikanske landet til å bli mer Israel-vennlig i FN, skriver Yedioth Ahronoth.

Det var altså bare ett besøk som skulle til for at den afrikanske diplomaten forelsket seg i den jødiske staten. Sumahs organisasjon, Sierra Leone-Israel Friendship Society, jobber inn mot både FN og parlamentet i Sierra Leone.

– Da jeg kom til Israel, så jeg hvor mye styrke og evne dette landet har. Det er et land bestående av jøder, kristne og muslimer og Gud har satt det over alt annet, sier Sumah.

Israel har lenge kritisert FN for å være ensidig i sin Israel-kritikk, samtidig som man ignorer menneskerettighetsbrudd i andre land. Også FNs tidligere generalsekretær, Ban Ki-moon, har erkjent at FN er partiske mot Israel.

– Tiår med politisk manøvrering har skapt et uforholdsmessig antall resolusjoner, rapporter og komiteer mot Israel, sa Ki-moon i 2016.

Sumah har tatt kontakt med presidenten i Sierra Leone, Julius Maada Bio, og bedt han om å jobbe for felles prosjekter med Israel. Diplomaten har også sendt et tilsvarende brev til Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

The Sierra Leone-Israel Friendship Society har tverrpolitisk støtte i det sierraleonske parlamentet. Landet har mye å lære av Israel innen felt som utdanning, teknologi og industri, sier en person i vennskapsforeningen.

Israels FN-ambassadør Danny Danon, som inviterte Sumah til landet, er glad for at den nye foreningen i Sierra Leone arbeider for tettere bånd til Israel.

– Ambassadørene returnerer til FN og til sine respektive land med et positivt syn på Israel. Dette gir utslag på stemmegivningen i FN og som vi ser i Sierra Leone – det skaper også lokale pro-israelske organisasjoner, sier han.

Sumah er her sammen med Israels FN-ambassadør Danny Danon under besøket til Israel.
Sumah er her sammen med Israels FN-ambassadør Danny Danon under besøket til Israel i 2018.
Forrige artikkelByråd i København ga hederspris til provokatører som demoniserer og boikotter Israel
Neste artikkelSe hva NTB svarer på MIFFs kritiske rapport
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.