Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jødehat i Russland

13. januar 2005 ble et brev offentliggjort i Russland. De 500 underskriverne kalte seg "ortodoks-kristne patrioter". 20 av underskriverne var medlemmer av Dumaen, Russlands "Storting". Det ble offentliggjort på nettstedet til en liten avis som heter Rus Pravoslavnaya (Ortodokst Russland).

13. januar 2005 ble et brev offentliggjort i Russland. De 500 underskriverne kalte seg «ortodoks-kristne patrioter». 20 av underskriverne var medlemmer av Dumaen, Russlands «Storting». Det ble offentliggjort på nettstedet til en liten avis som heter Rus Pravoslavnaya (Ortodokst Russland).

Blant de sakene de tok opp, var anklager mot jødene for «å hisse opp til etnisk hat og framprovosere antisemittisme». De gikk inn for å «forby i vårt land alle religiøse og etniske jødiske organisasjoner» ut fra et forbud mot «ekstremister». Dette skjedde i «selvforsvar» fra russernes side. For ifølge brevet er fiendtlige handlinger fra jødenes side «foreskrevet i jødedommen». Og USA er blitt «et instrument til å oppnå jødedommens globale mål». Det kan sies at «hele den demokratiske verden er under økonomisk og politisk kontroll av den internasjonale jødedommen, noe høyt profilerte bankfolk åpent er stolte av».

Og ellers ble jødene beskyldt for ritualmord (jødene dreper angivelig kristne barn for å bruke dem i sine ritualer, særlig i forbindelse med påsken).

Falskt brev?
Brevet vakte stor oppsikt, og ble tatt opp på forsiden i flere store aviser. President Putin, utenriksdepartementet og det russiske Sikkerhetsrådet reagerte.

Det førte til at mange av underskriverne trakk tilbake sin underskrift. Det gjaldt blant annet 19 av de 20 Duma-medlemmene. Noen påstod til og med at de ikke noen gang hadde skrevet under på et slikt brev. Det betyr i så fall at noen hadde forfalsket i det minste noen av underskriftene.

Konspirasjon?
Dette har ført til en rekke konspirasjonsteorier.

Den første vi nevner er at noen mener dette må være gjort for å ramme Putin. Det var spesielt påfallende at man fant tiden inne til å sende dette brevet samtidig med 60-års-markeringen for at sovjetiske tropper frigjorde Auschwitz i 1945. Noen mener derfor at det var gjort for å sette president Vladimir Putin i forlegenhet. – Putin viste ikke direkte til brevet under sitt besøk i Polen, men mange mener at han nok ikke minst hadde det i tankene da han sa at han var «skamfull over uttrykkene for antisemittisme i Russland».

Andre mener at brevet i stor grad gikk Putins ærend, og noen antyder at han (i hvert fall medarbeidere) kanskje til og med kan stå bak det på en eller annen måte. Man viser til at flere av de angivelige underskriverne benekter kjennskap til det. De 20 medlemmene av Dumaen tilhører Fedrelandspartiet og Kommunistpartiet. De har vært kritiske til hvordan regjeringen behandler de sosiale reformene. Ifølge denne teorien kan brevet ha to hensikter: For det første å diskreditere de to partiene. For det andre sende et signal til Vesten om at dersom Putin blir borte, kan det lett gå slik at avløseren blir verre.

Lederen for påtalemakten i Russland, Vladimir Ustinov, sier at brevet bør betraktes som et uttrykk for en «kjøkken-antisemittisme som det er vanskelig å utrydde i Russland. Hovedsaken er at dette ikke bør gå ut fra kjøkkenet.» – Antisemittisme til hjemmebruk er altså greit nok, bare man ikke legger den fram offentlig. Dette sa han i Overhuset i Parlamentet 26. januar. Og ellers mente han at det er best å tie dette i hjel. «Jo mer vi snakker, desto mer interesse vekker det.»

En kommentator mener at brevet føyer seg inn i rekken av saker hvor man har følelsen av å være tilbake i Sovjettiden i den forstand at det mediene melder, ikke gir inntrykk av å være sannheten. Andre saker er Tsjetjenia, Beslan og Ykos-saken.

Uansett er det skremmende at jødene brukes som et ledd i et politisk spill på en slik måte.

Jødehat i Russland
Det har vært flere tilfeller av mye omtalt vold mot jøder i Moskva i den senere tid. Noen jøder sier at de er redde.

En populær radiostasjon i Moskva gjennomførte en innringing der folk skulle svare på om man mente at man bør begrense russiske jøders rett til å delta i politikk og næringsliv. 30 % av 6.327 innringere svarte «ja».

Lederen for Russlands Holocaust-stiftelse sier at den russiske staten ikke lenger er antisemittisk. Men det finnes «antisemittiske kampanjer som blir drevet av alle slags organisasjoner».

Noen jøder mener at de russiske jødene selv må bli mer aktive for å bekjempe jødehatet. Men mange jøder foretrekker å ligge lavt og håper at det skal gå over.

Kilder: Flere artikler i Jerusalem Post.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart