Ny jødeforfølgelse i Jemen

Jemen ligger sør på den arabiske halvøya, sør for Saudi-Arabia. Det var stadig jødeforfølgelse der gjennom århundrene, og noen jøder dro fra Jemen til Israel allerede på slutten av 1800-tallet. Men den store flukten skjedde i 1949-50. Da fikk jødene i Jemen lov til å forlate landet. Israel organiserte luftbro fra Aden (Sør-Jemen, som britene den gangen styrte) og til Israel. Jødene fra Nord-Jemen måtte gå til fots gjennom ørkenen. Nesten alle var syke da de kom fram, og mange bukket under på turen. De kom som flyktninger, med minimale eiendeler.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Det flyktet ca. 50.000 jøder fra Nord-Jemen og 13.000 jøder fra Aden. Noen flere fortsatte å flykte til 1962, da den ble stanset av myndighetene. Noen har gjennom årene kommet seg ut senere også. Nå er det ca. 400 jøder igjen i Jemen.

Nye forfølgelser
Først vil vi presisere at alt stoffet i denne artikkelen er fra før krigen i Gaza startet. Så det har ingenting med den å gjøre.

Ca. 270 av de gjenværende jødene i Jemen bor i byen Raidah, ca. 7 mil nord for hovedstaden Sana. De bor i et eget kompleks. Tradisjonelt har jødene i Jemen og andre arabiske land måttet bo i ghettoer. Mange av jødene er sølvsmeder. Det er ansett som et jødisk yrke fordi islam (i hvert fall slik den praktiseres i Jemen) setter begrensninger for muslimer i sølvsmedarbeid.

Nå i desember kom en muslim, en tidligere flyger, til jøden Moshe Nahari i Raidah og forlangte at jøden skulle konvertere til Islam eller forlater Jemen. Det endte med at muslimen drepte jøden. Muslimen ble arrestert og skal stilles for retten. [Det har ikke vært selvsagt når muslimer gjør forbrytelser mot jøder. Og ofte har straffen vært minimal.]

Også andre jøder i Jemen er blitt utsatt for vold og trusler. En familie fikk to bensinbomber kastet inn i hjemmet sitt. Volden mot jødene har vært så omfattende at presidenten i landet, Abdullah Saleh, planlegger å flytte jødene fra Raidah-området til hovedstaden Sana. Raidah er forholdsvis avsides, og politiet der er svakt. Hver jødisk familie skal få en tomt i Sana.

Mange av de gjenværende jødene i Jemen ønsker egentlig ikke å flytte til Israel [som de betrakter som for sekulært]. Han som ble drept, hadde bodd i Israel, men reist tilbake. [Det har noen ytterst få jøder fra arabiske land gjort.] Nå overveier mange av de gjenværende jødene å dra til Israel på grunn av forfølgelsene.

Kilder til stoff fra dagens situasjon: En artikkel fra Associated Press på haaretz.com (Ha’aretz) 12. desember 2008 og en artikkel av Yoav Stern samme sted 18. desember 2008.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise