Kommentarer fra New York Post

Her er en kort gjengivelse på norsk av to kommentarer til Israels Gaza-operasjon i New York Times.

JEFFREY GOLDBERG:
– Jeg har aldri hørt særlig mye som tyder på at jødehatet til Hamas ikke er alvorlig ment
Jeffrey Goldberg, som er korrespondent for det amerikanske magasinet The Atlantic, forteller om sine samtaler med Hamas-ledere på Gaza-stripen i en artikkel i New York Times 13. januar 2009.

Sommeren 2006 traff Goldberg Hamas-lederen Nizar Rayyan, som ble drept av Israel (sammen med flere av sine koner og barn) under innledningen av den pågående Gaza-operasjonen.
Da Goldberg spurte Rayyan om å beskrive en vanlig hverdag i sitt liv, uttrykte islamisten frykt for at Goldberg var agent for Fatah. Ikke Mossad eller CIA, men Fatah.

– Først vil vi handle mot muslimene som snakker om en fredsprosess, og så vil vi handle mot dere, sa Rayyan. Ett år etter denne samtalen gjennomførte Hamas et blodig kupp på Gaza-stripen, hvor de drepte et stort antall palestinere som var tilknyttet Fatah.

Goldberg spurte også Rayyan om han kunne gå med på mer enn en taktisk, midlertidig våpenhvile med Israel. En langvarig våpenhvile vil være unødvendig, svarte Rayyan, fordi det vil ikke ta lang tid før Islams styrker har utslettet Israel.

De som ønsker dialog med Hamas antyder ofte at fiendskapet mot jøder som gruppen uttrykker vil kunne la seg endre. Goldberg har ingen tro på dette.

– I de årene jeg har hørt [på Hamas-ledere], har jeg ikke hørt mye som antyder at deres antisemittisme ikke er oppriktig, skriver Goldberg. Akkurat som Hizbollah, mener Hamas at Allah er motstander av en jødisk stat i Palestina.

Goldberg tror ikke Hamas kan bombes til å moderere seg, men han innrømmer at Hamas kan bli avskrekket militært for en begrenset periode. Samtidig tror han ikke Hamas kan bli smigret til å moderere seg. Ingen av disse strategiene tar Hamas på alvor.

– Den eneste lille sjansen for fred i dag er den samme som før invasjonen av Gaza: De moderate arabiske stater, Europa, USA og, først og fremst, Israel, må hjelpe fienden til Hamas, Fatah, med å skape virkelig frihet på Vestbredden. Deretter må man håpe at innbyggerne på Gaza-stripen, hvor et stort antall er usympatiske i forhold til Hamas, ser [den positive utviklingen] på Vestbredden som et alternativ til de elendige fremtidsutsiktene til Hassan Nasrallah og Nizar Rayyan, avslutter Goldberg.

Lørdag 17. jan. 2009 kl. 07.30

 

THOMAS L. FRIEDMAN:
– Jeg håper Israel gir Hamas en lærepenge
Veteranjournalist Thomas L. Friedman i New York Times har kun ett spørsmål til Israels militære operasjon på Gaza-stripen: Hva er målet? Er det å gi Hamas en lærepenge eller å utslette Hamas? Jeg håper det er å gi Hamas en lærepenge, skrev Friedman 13. januar 2009.

Friedman påpeker at Hizbollah lærte av krigen i 2006. De massive gjengjeldelsesaksjonene som Israel påførte Libanon har fått den shia-muslimske gruppen til å tenke seg om flere ganger før de går til noe nytt angrep mot Israel. Etter krigen innrømmet Hizbollah-leder Hassan Nasrallah at han aldri ville gjennomført den første kidnappingsoperasjonen av israelske soldater dersom han visste at det ville føre til full krig.

– Hvis Israel er ute etter å ødelegge Hamas, vil tapstallene bli store og konsekvensene kan bli et Somalia-liknende kaos. Hvis målet er å gi Hamas en lærepenge, kan Israel oppnå sine mål, mener Friedman. Hamas må vise vilje til å ta ansvar for en varig våpenhvile og oppgi sine forsøk på å endre den strategiske balansen overfor Israel med å ta i bruk stadig mer langtrekkende raketter.

Lørdag 17. jan. 2009 kl. 07.30

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise