De antijødiske opptøyene i Oslo

En helg i januar 2009 opplevde Oslo de største voldelige demonstrasjoner og herjinger på minst 30 år. Aktivistene, som stort sett kom fra den politiske venstresiden og muslimske ungdomsmiljøer, gjorde blant annet ødeleggelser for millioner av kroner, angrep fredelige Israel-venner som demonstrerte foran Stortinget, herjet McDonalds-restauranter og skjøt fyrverkeri mot den israelske ambassaden og bygget til Frimurerlosjen.

En helg i januar 2009 opplevde Oslo de største voldelige demonstrasjoner og herjinger på minst 30 år. Aktivistene, som stort sett kom fra den politiske venstresiden og muslimske ungdomsmiljøer, gjorde blant annet ødeleggelser for millioner av kroner, angrep fredelige Israel-venner som demonstrerte foran Stortinget, herjet McDonalds-restauranter og skjøt fyrverkeri mot den israelske ambassaden og bygget til Frimurerlosjen.

I februar gav nordmannen Eirik Eiglad ut en liten bok på engelsk om sine egne opplevelser fra redselshelgen. Hans hovedkonklusjon kommer fram i boktittelen The Anti-Jewish Riots in Oslo. De voldelige demonstrantene var ikke bare drevet av en politisk motstand mot Israels krigføring, understrømmen av antisemittisme var tydelig og opp i dagen, både på bannere, i uttalelser og voldshandlinger.

Eiglads bok er svært viktig, fordi den kommer fra en forfatter som selv tilhører den politiske venstresiden. Hans stemme kan ikke avfeies som høyreekstrem, zionistisk eller kristenfundamentalistisk. Eiglads stemme kommer fra et hjerte som reagerer med avsky mot rasisme og totalitære systemer.

The Anti-Jewish Riots in Oslo er historien om hvordan forfatteren selv ble et offer for grov trakassering av voldelige pro-palestinske demonstranter 8. januar 2009. Hvorfor? Fordi han hadde stilt seg rolig ved siden av en mann med israelsk flagg som var på vei inn til Israel-vennenes demonstrasjonen utenfor Stortinget. Mannen ble grovt trakassert, og Eiglad ble offer på samme måte, bare fordi han stilte seg ved mannens side.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Hva skjedde i Oslo 8. januar 2009?

Eiglad selv er prinsipielt imot nasjonalstater, men han reagerer kraftig mot alle på venstresiden som ser på den jødiske nasjonalstaten som noe verre enn andre nasjonalstater. Han mener den kollektive jøden, i form av zionismen og Israel har erstattet den individuelle jøde som mål for ekstremt hat. Antizionismen demoniserer Israel på samme måte som antisemittismen demoniserte jøder, og den nekter Israels rett til selvbestemmelse og eksistens. Slik som den gamle antisemittismen nekter jøder rett til å eksistere, nekter antizionismen dem retten til å danne en politisk enhet.

– Ingen andre nasjonale enheter er så rammet av myter og fordommer som Israel, skriver Eiglad. Mot slutten av boken lister Eiglad noen punkter hvor han beskriver hvordan venstresiden bør forholde seg til Israel og antisemittisme.

Eirik Eiglads viktige bok kan bestilles fra torget.miff.no.

 

Forrige artikkelVestmuren er ikke i Israel
Neste artikkelHvordan venstresiden bør forholde seg til Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -