Demonisering av Israel fjernet etter elevreaksjon

På Nesbru videregående skole i Asker blir årlige solidartietsprosjekt med palestinske skoler utnyttet til politisk kampanje med sverting av Israel.

Oktober er ingen koselig måned å gå på skolen, skrev en bekymret elev til MIFF for noen uker siden. Skoleprosjektet, som er i regi av Kirkens Nødhjelp, har skapt uhyggestemning for jødiske elever på skolen tidligere.

I år ble det verre enn noen gang tidligere, da kunst- og håndtverk elever tirsdag presenterte en politisk kunstutstilling til støtte for en palestinsk stat. Det politiske budskapet stanset ikke der, men inneholdt også et israelsk flagg som var krysset over og teksten “mord” under (se bilde i toppen).

– Hvert år blir det lagd plakater på skolen min hvor det står “Free Palestine”, “Fuck Israel” eller lignende, men dette gjorde meg virkelig sjokkert, skriver en norsk-israelsk elev ved skolen til MIFF. Det hører også med til regelen at skoleelever kommer tilbake med skrekkhistorier som tegner Israel og det jødiske folk i svært negativt lys, uten at motargumenter eller nyanser kommer fram.

Da jentas reaksjon på kunstutstillingen ble tatt opp med skolens ledelse, skal det det i første omgang blitt møtt med avvisning.

– Vi ble ikke møtt med noen forståelse, forteller eleven. “Dette er jo den allmenne tankegangen,” skal en skoleleder ha svart.

Onsdag skrev lokalavisen Budstikka om utstillingen, og nyheten ble siden spredt over hele landet gjennom nyhetsbyrået NTB.

Medieoppmerksomheten kan ha vært med på å snu saken, for torsdag er kunstutstillingen blitt fjernet, opplyser eleven.

Samme dag rykket Kirkens Nødhjelp ut på sine nettsider og tok “sterk avstand fra bruken av denne type virkemidler”.

“Brudd mot norsk lov”
– Skolen min driver jo åpen rasisme, propaganda og antisemittisme. Som israeler føler jeg meg personlig krenket. Hvordan skal jeg, en “jøde”, klare å føle meg komfortabel på en skole som oppfordrer sine elever til å ikke minst hate, men også drepe israelere? skrev eleven til MIFF tirsdag kveld.

Det omtalte “kunststykket” inngikk i en elevutstilling, som var satt opp på initiativ fra personalet på skolen. Eleven reagerte kraftig på at kunstutstillingen så ut til å ha støtte fra skolens ledelse.

– Kan du tenke deg hvordan tilstanden hadde vært hvis det hadde vært omvendt? At et palestinsk flagg ble krenket på denne måten? Det hadde blitt kaos, skrev eleven.

– Skolen er ikke et sted for politikk. Når skolen lærer dem at de skal hate jødene er det ikke rart det finnes så få nordmenn som støtter Israel. Skolen min klarer ikke å vise denne konflikten fra to sider, og mater elevene ved Nesbru med pro-palestinsk propaganda. Det som skjer på skolen min er i mot norsk lov, uttrykte eleven.

Etter straffeloven paragraf 135a skal “den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år”. Det heter også videre i lovparagrafen: “Som ytring regnes også bruk av symboler. Medvirkning straffes på samme måte.”

– Skolen min driver ren rasisme enkelt og greit, og det er virkelig ikke ok, avsluttet eleven.

Forrige artikkelTo soldater påkjørt ved kontrollpost
Neste artikkel– Israel vil stanse offentlig bygging på Vestbredden dersom Abbas går med på forhandlinger
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.