Jødehat i Malmö kom som sjokk på rabbiner

Stadig flere jøder flytter fra Malmö i Sverige. Rabbiner Shneur Kesselmann (32) vil ikke gi etter for hatet han møter i gatene.
Jødehatet vokser i Malmø i Sverige. Faksmile fra DN.se 7. november 2011.
Jødehatet vokser i Malmø i Sverige. Faksmile fra DN.se 7. november 2011.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

De siste årene har det jevnlig kommet rapporter om økende jødehat i Malmö, Sveriges tredje største by med nesten 300.000 innbyggere.

7. november intervjuet DN.se Shneur Kesselman, som er  rabbiner for Chabad-bevegelsen i byen.

– Da vi bodde i Detroit i USA hadde vi mange muslimske naboer og opplevde aldri noe ubehagelig. Men i Malm¨… når unge gutter roper “support Hitler” etter meg har det gått veldig langt. Jeg var uforberedt på hatet som skulle møte meg som jøde her, sier Kesselman.

Antallet jøder i byen har sakte, men sikkert gått ned de siste årene. Men Kesselmann har ingen planer om å flytte fra byen.

– Det ville vært å gi etter for dem som hater, og for de kreftene, sier Kesselmann. Han og konen ser det som sin oppgave å styrke den jødiske identiteten til jødene i byen.

Hatet kommer ikke på grunn av noe vi har gjort, eller ikke gjort, noe vi har sagt, eller ikke sagt, hva vi tror eller ikke tror. Hatet kommer fordi jeg er jøde, sier Kesselmann til DN.se.

Rabbineren forteller at muslimsk ungdom står for de fleste ubehagelige opplevelsene han møter på gaten. Journalisten påpeker at også muslimer rapporterer om hat og trakassering i Sverige. Rabbineren vil ikke kommentere om det er forskjell på muslimhatet eller jødehatet.

– Jeg kan bare si at vi jøder ikke hater muslimer, og skulle ikke komme på den tanken å trakassere eller hate mennesker som har en annen tro, sier Kesselmann.

– Hvilken årsak har Israels politikk mot palestinerne for hatet mot jøder? under journalisten.

– Jeg vil ikke uttale meg i politiske spørsmål og hva som skjer i Israel. Men hvorfor skal jeg bli hatet og trakassert for det som skjer i Midtøsten?

I en rekke muslimske land, også i det palestinske samfunnslivet, har hatpropaganda mot jødene som folk en betydelig plass.

——————————————————

Med Israel for fred (MIFF) har i flere år kjempet for å stanse hat-indoktrineringen av palestinske barn. Bli medlem dersom du vil bli med i dette viktige arbeidet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelEgypts regjering ber om å få trekke seg
Neste artikkelUSA innførte nye sanksjoner mot Iran
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise