1 av 3 nordmenn sier Israels handlinger gir dem et dårligere inntrykk av jøder

Nordmenn lar, mer enn andre europeere, sin holdning til jøder bli påvirket av handlinger gjennomført av staten Israel. Ingen andre forklarer oftere vold mot jøder i eget land med anti-israelske holdninger.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den amerikanske organisasjonen Anti-Defamation League la 20. mars fram oppsiktsvekkende tall fra en meningsmåling gjennomført i ti europeiske land.

Er din holdning til jøder påvirket av handlinger gjennomført av staten Israel? lød ett av spørsmålene. Her svarer 39 prosent av nordmenn ja. Frankrike skiller seg ut i positiv retning, hvor kun 12 prosent svarer ja. Ellers ligger gjennomsnittet på 28 prosent blant deltakerne i målingen. (Se graf i topp av artikkelen.)

Det ble gitt et oppfølgingsspørsmål til dem som svarte ja: Er din holding til jøder forbedret eller forverret?

Her svarer 78 prosent av nordmenn “forverret”, kun slått av Ungarn og Nederland. Til sammen er det dermed 30,42 prosent av nordmenn som mener Israels handlinger gir dem forverret inntrykk av jøder.

Det er i svarene på det neste spørsmålet at nordmenn virkelig skiller seg ut. Vi hevder i mye større grad enn andre europeere at vold mot jøder i eget land kommer som et resultat av anti-israelske holdninger og ikke anti-jødiske holdninger. 56 prosent mener vold mot jøder i Norge skyldes anti-israelske holdninger, kun 19 prosent mener det skyldes anti-jødiske holdinger.

Slik svarte andre europeere på følgende spørsmål: Er volden som blir rettet mot jøder i ditt land et resultat av anti-jødiske holdninger eller anti-Israel holdninger?

Tallene er oppsiktsvekkende, og bør vekke politikere og journalister som urettferdig og hemningsløst øser ut kritikk og fordømmelser av Israel. I kjølvannet av deres kampanje, som skaper et falskt bilde av Israel, kan det komme aksjoner som blir minst like blodig for norske jøder som det redselsfulle angrepet i Frankrike tidligere denne uken.

 

Avslører antisemittisme

Mandag 19. mars kom det sjokkmelding fra Frankrike. En 30 år gammel lærer og tre små barn ble skutt og drept på kort hold utenfor en jødisk skole. Først ble det meldt at nynazister kunne stå bak angrepet, men når denne artikkelen blir publisert på ettermiddagen onsdag 20. mars, har politiet omringet boligen til en fransk islamist. Mohamed Merah har blitt radikalisert under reiser til Pakistan og Afghanistan, sier Frankrikes innenriksminister.

Det er sikkert korrekt – men europeere trenger ikke dra til Asia og Midtøsten for å lære hat mot jøder. Antisemittiske holdninger i ti europeiske land er på “bekymringsfullt høyt nivå”, viser meningsmålingen til Anti-Defamation League. Store deler av befolkningen i Europa aksepterer klassiske fordommer mot jødene, som for eksempel at jødene har for mye makt i forretningslivet, er mer lojale til Israel enn sitt eget land eller “snakker for mye” om Holocaust.

– Antisemittisme er på et høyt nivå over hele kontinentet, og infiserer mange europeere i en langt større grad enn vi ser i USA, sier Abraham H. Foxman, direktør for Anti-Defamation League.

 

Tall for Norge

58 prosent blant nordmenn mener jøder er mer lojale til Israel enn sitt hjemland, men kun 21 prosent mener jøder har for mye makt i forretningslivet. Briter og nordmenn er de europeerne som i minst grad mener at jødene snakker for mye om Holocaust. Kun omlag 1 av 4 briter og nordmenn har denne forståelsen. I Ungarn er det hele 2 av 3 som mener jødene overdriver fokuset på Holocaust.

Er jødene ansvarlig for at Jesus ble drept? – 19 prosent av nordmenn sier de er “sterkt enig” eller “noe enig” i påstanden. Dette ligger rundt nivået i de andre europeiske land, men unntak av Ungarn og Polen. Her er det dobbel så stor andel av befolkningen som holder jødene ansvarlig for drapet på Jesus.

 

Se alle tall for meningsmålingen.

 

 

p

Forrige artikkelAbbas ærer tenåring som knivstakk israelsk soldat
Neste artikkelKina og Russland støtter Annans Syria-innsats
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.