1 av 5 nordmenn tror jøder konspirerer for egne interesser

Kun 28 prosent av deltakerne i meningsmålingen om antisemittisme vet at de kjenner en jøde personlig. Samtidig tror 19 prosent at verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser.

19 prosent mener at det stemmer «helt» eller «nokså godt» at «Verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser».
19 prosent mener at det stemmer «helt» eller «nokså godt» at «Verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser».

4 prosent sier det “stemmer helt” og 15 prosent sier det stemmer “nokså godt” at “verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser”.

I meningsmålingen er deltakerne presentert med en rekke påstander med “tradisjonelle forestillinger om jøder”, både positive og negative stereotypier.

“Eldre respondenter, menn og respondenter som holder sterkt med palestinerne i Midtøsten-konflikten har større sannsynlighet enn andre for å støtte samtlige påstander unntatt de tre positive stereotypiene «Jøder er familiekjære», «Jøder er spesielt kunstnerisk begavete» og «Jøder er mer intelligente enn andre folkeslag»,” skriver forfatterne av rapporten.

De som holder sterkest med Israel i Midtøstenkonflikten og KrF-velgere har mindre sannsynlighet for å støtte påstandene.

 

Følelser av sympati og antipati mot jøder

Deltakerne fikk spørsmål om hvordan flere utsagn stemmer med deres egen oppfatning om jøder.

For “Jeg føler en egen sympati for jøder” svarte 6 prosent “stemmer helt” og 21 prosent svarte “stemmer nokså godt”.

For “Jeg føler en viss motvilje mot jøder” svarte 2 prosent “stemmer helt” og 9 prosent “stemmer nokså godt”.

 

Jøder mer populære enn andre minoritetsgrupper

På spørsmål om kontaktpunkter med ulike nasjonaliteter og religioner, scorer jødene middelmådig. Det er flere grupper som er mer populære og flere grupper som er mindre popuulære.

10 prosent svarte at de ville mislike å ha en jøde som nabo. Samtidig sier 18 prosent de ville mislike å få en pinsevenn som nabo, og 42 prosent ville mislike å få en somalier som nabo. 27 prosent ville like å få amerikanere, 14 prosent ville like jøder og bare 3 prosent ville like å få romfolk i nabolaget.

9 prosent svarte at de ville mislike å få en jøde bragt inn i vennekretsen. Tilsvarende tall for katolikker er 6 prosent, polakker 12 prosent, pinsevenner 23 prosent og muslimer 23 prosent.

33 prosent svarte de ville mislike at en jøde giftet seg inn i familien. Tilsvarende tall for pinsevenner er 47 prosent. 19 prosent ville like giftermål med amerikanere, 7 prosent med jøder og 2 prosent med muslimer.

Flere vil bekjempe muslimhets

61 prosent mener det er nødvendig å bekjempe muslimhets i Norge. Til sammenligning er det kun 39 prosent som mener det er nødvendig å bekjempe jødehets.

 

Les resultatene for de positive og negative stereotypier om jøder.

[issuu viewMode=singlePage width=420 height=592 embedBackground=%2300a2e8 titleBarEnabled=true showHtmlLink=false proSidebarEnabled=true backgroundColor=%23222222 documentId=120529133224-efd5e766fb584aaa9ef770206616e1ff name=29-05-2012_15-29-57 username=miff tag=antisemittisme unit=px v=2]

 

Forrige artikkel4 av 10 sidestiller Israel med nazistene
Neste artikkelMest antisemittisme blant personer med sterkest engasjement for palestinerne
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.