Nytt bilde i brannmerking-sak – offer skjulte brannsår på ryggen i to døgn

“Gutten min er redd, fordi han vet at jeg kommer til å ta opp saken. Han frykter det blir verre ved å si fra.” Slik forklarer moren at sønnen, med israelsk far, holdt ett av de to brannsårene (se bildet) skjult til onsdag ettermiddag. Moren forteller om et kjølig møte med rektor.

Brannsåret i nakken var ikke det eneste på 16-åringen med israelsk far som ble angrepet på en Oslo-skole mandag. Han fikk også dette såret da den rødglødende mynten falt ned på ryggen under t-skjorten. (Foto: Privat)
Brannsåret i nakken var ikke det eneste på 16-åringen med israelsk far som ble angrepet på en Oslo-skole mandag. Han fikk også dette såret da den rødglødende mynten falt ned på ryggen under t-skjorten. (Foto: Privat)

I går meldte Miff.no om den grove voldsepisoden som skjedde på en Oslo-skole mandag. En tiendeklassing ble påført brannskader i nakken med hjelp av en rødglødende mynt, varmet på skolens grill. Moren mener bestemt at angrepet føyer seg inn i rekken av antisemittisk trakassering av sønnen.

Onsdag ettermiddag kom det fram at gutten også fikk brannskader på ryggen (se bilde i toppen). Av bildene å dømme er dette såret enda større og mer alvorlig.

– Før jeg skulle på møte med rektor, rådgiver og lærer trakk han opp t-skjorten og viste meg dette såret, sier moren til Miff.no.

Angriperen påførte først 16-åringen et brannsår i nakken. I tumultene som fulgte falt den rødglødende mynten ned under t-skjorten og laget brannsår også på høyre side av ryggen.

– Hvorfor har ikke sønnen din sagt noe om dette tidligere?

– Fordi han er redd. Fordi han vet at jeg kommer til å ta opp denne saken. Han tenker kanskje det blir verre ved å si fra, at det er best å la det passere, sier moren.

 

Møtet med rektor

Moren til offeret mener møtet med skoleledelsen onsdag ettermiddag var “en selsom opplevelse”. Så vidt Miff.no kjenner til, kom møtet i stand etter at moren hadde sendt en lengre mail til skoleledelsen natt til onsdag.

– Rektor var iskald, som hun alltid er. Hun frarådet meg sterkt å gå til pressen. “Det kan gjøre det verre for sønnen din,” sa hun, forteller moren. Det var allerede for sent. Mens hun satt i møte prøvde både TV2 og VG å ringe. Det er uklart for moren om det var skolens omdømme eller sønnens framtid rektor var mest bekymret for.

Beklaget rektor episoden?

– Hun ga en slags beklagelse, men jeg opplevde at hun var kjølig, sier moren. Andre representanter for skolen som deltok i møtet opptrådte mer empatisk.

Ifølge morens gjengivelse, spurte representantene for skolen om gutten trodde angrepet var antisemittisk motivert.

– Sønnen min svarte: “Ja, for det har vært det i hver episode tidligere med den samme gutten”, sier moren.

Rektors argument for at volden ikke nødvendigvis var motivert av jødehat, var at “angriperens familie har jødiske venner”.

Var dette det eneste argumentet rektor brukte?

– Ja, sier moren. Jeg tviler strekt på at denne familien har jødiske venner, legger hun til.

Miff.no har ikke vært i kontakt med representanter for skolen. Moren sier gjerningsmannen og skolen vil bli anmeldt.

 

Internasjonal oppmerksomhet

I løpet av de siste 24 timer har denne nyheten spredt fra miff.no over hele verden. Simon Wiesenthal Center fulgte saken opp allerede tirsdag, amerikansk tid. De krever at norske myndigheter tar umiddelbar affære, og har allerede sendt et brev til justisminister Grete Faremo.

Miff.no kjenner til at flere store norske medier jobber med saken. Flere nettsider har allerede laget saker, blant annet Vårt Land og DittOslo.no.

I kjølvannet av SWCs reaksjon, har flere israelske nettaviser omtalt saken, blant annet Jerusalem Post og Times of Israel.

– På generelt grunnlag, vil jeg understreke at den norske regjering har null-toleranse når det gjelder mobbing i skolen, skriver Vebjørn Dysvik, ambassaderåd ved Norges ambassade i Tel Aviv, til Jerusalem Post. Dysvik tar avstand fra SWCs beskrivelser av det norske samfunn som antisemittisk.

– Nylige studier viser at nivået på antisemittisme i Norge er lavt, på nivå med land som Sverige, Danmark, Storbritannia og Nederland. Likevel er antisemittisme et stort problem for de som føler effekten av den, skriver Dysvik.

Andre medier som har omtalt saken er Israelnationalnews.com og European Jewish Press.

 

Forrige artikkelSenterpartiet vil forby omskjæring av gutter
Neste artikkelMIFF viste støtte til Israel på gaten i Moss og Tønsberg
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.