Flere norske jøder velger å skjule sin identitet

For å spare seg selv for sjikane og påkjenninger, velger stadig flere norske jøder å skjule sin etnisitet og identitet, skriver historiker og sosiolog Linda H. Haukland. Det samme skjedde før og under andre verdenskrig.
Illustrasjon: flickr.com
Illustrasjon: flickr.com

– Med tanke på at 90 prosent av den norske jødiske befolkningen er direkte berørt av Holocaust, er det urovekkende at flere av dem føler behov for å skjule at de er jøder, poengterer Haukland i mandagens utgave av VG+.

Hun forteller at i mye av hennes arbeid med lokal krigshistorie, har historikeren møtt jøder som tidligere stod fram med sin identitet men som nå ikke lenger tør. De er lei av å måtte stå til ansvar for Israels politikk.

– De kjenner koblingen mellom antisionisme og antisemittisme, fortsetter hun.

Ifølge Haukland er det å «måtte skjule noe man er født til, noe av det mest krenkende for et menneske. At problematikken er aktuell fremdeles, er et tankekors.» Hun mener antisemittismen fortsatt lever i beste velgående, men i andre former. Fortsatt må vår minste og mest utsatte minoritet skjule hvem de er.

Derfor er sosiologen overbevist om at historien om den norske antisemittismen ikke må framstilles som et avsluttet kapittel fra 2. verdenskrig, men som noe uavsluttet som påvirker jødenes livsfrihet også i dag.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise