Flere norske jøder velger å skjule sin identitet

For å spare seg selv for sjikane og påkjenninger, velger stadig flere norske jøder å skjule sin etnisitet og identitet, skriver historiker og sosiolog Linda H. Haukland. Det samme skjedde før og under andre verdenskrig.

Illustrasjon: flickr.com
Illustrasjon: flickr.com

– Med tanke på at 90 prosent av den norske jødiske befolkningen er direkte berørt av Holocaust, er det urovekkende at flere av dem føler behov for å skjule at de er jøder, poengterer Haukland i mandagens utgave av VG+.

Hun forteller at i mye av hennes arbeid med lokal krigshistorie, har historikeren møtt jøder som tidligere stod fram med sin identitet men som nå ikke lenger tør. De er lei av å måtte stå til ansvar for Israels politikk.

– De kjenner koblingen mellom antisionisme og antisemittisme, fortsetter hun.

Ifølge Haukland er det å “måtte skjule noe man er født til, noe av det mest krenkende for et menneske. At problematikken er aktuell fremdeles, er et tankekors.” Hun mener antisemittismen fortsatt lever i beste velgående, men i andre former. Fortsatt må vår minste og mest utsatte minoritet skjule hvem de er.

Derfor er sosiologen overbevist om at historien om den norske antisemittismen ikke må framstilles som et avsluttet kapittel fra 2. verdenskrig, men som noe uavsluttet som påvirker jødenes livsfrihet også i dag.

Forrige artikkelJødisk forstander støtter MIFFs fordømmelse av valg av talere på minnemarkering for deportasjon
Neste artikkelKjære Kong Harald – trekk medaljen tilbake!
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no