Israel ærer Holocaust-ofrene

President Shimon Peres talte under Minnemarkeringen for Holocaust ved Yad Vashem søndag kveld. (Foto: EU-parlamentet, flickr.com)
President Shimon Peres talte under Minnemarkeringen for Holocaust ved Yad Vashem søndag kveld. (Foto: EU-parlamentet, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Israels øverste politiske ledere var samlet ved Yad Vashem-museet søndag kveld, for markeringen som hvert år innleder Minnedagen for Holocaust etter jødisk kalender. President Shimon Peres snakket i sin tale om de mange Holocaust-fornekterne i verden.

– Det finnes fortsatt Holocaust-fornektere. Kriser utnyttes igjen til å opprette latterlige, men farlige, nazistpartier. Fryktelige antisemittiske karikaturtegninger blir fortsatt publisert. Jakten på rettferdighet har ikke blitt avsluttet. Den opplyste verden må spørre seg selv hvordan det er mulig, at så kort tid etter at krematorienes ild ble stanset, etter de enorme kostnadene de allierte styrkene betalte for å overvinne den nazistiske djevelen, kan det fortsatt finnes et helt iransk lederskap som fornekter Holocaust og truer med et nytt et, sa Peres.

– [Men] Holocaust skal ikke synke ned i historiens glemsel. Holocaust er her med oss, flammende og ekte […] Holocaust tillater ikke oss som et jødisk folk å lukke øynene og må fungere som en konstant advarsel for hele menneskeheten, uttalte Peres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil aldri skje igjen
Statsminister Benjamin Netanyahu fokuserte på hvordan et jødisk og demokratisk Israel forhindrer et nytt Holocaust å ramme folket på nytt.

– Fra Holocausts flammer har vi steget til toppen av Zion [et bibelsk uttrykk for Jerusalem]. Det morderiske hatet mot jøder har ikke forsvunnet i denne verden, men har simpelthen blitt erstattet av et morderisk hat mot den jødiske staten. Iran erklærer åpent at de ønsker å ødelegge staten Israel og tar alle midler i bruk for å nå det målet. Det som har endret seg, er at vi nå kan forsvare oss selv på egenhånd, var statsministerens budskap.

– Holocaust vil aldri skje igjen, la Netanyahu til.

IDF-delegasjon i Auschwitz
Israels militærledelse var samlet til en markering i Auschwitz søndag kveld, den dødsleiren som tok livet av flest mennesker under andre verdenskrig.

– På en kald og klar dag, er det vanskelig å forstå eller bygge bro over gapet mellom de rolige omgivelsene og de grusomheter som fant sted her rundt leirens mange skur. Staten Israel er beskyttelsen mot en gjentakelse av disse hendelsene. IDF er veggen rundt vårt nasjonale hjem, hagen til det jødiske folk. Jeg er stolt over å lede Israels militære, i tillegg til denne delegasjonen som ydmykt ønsker å påta seg ansvaret med å lære fra fortiden, for å sikre framtiden – mens vi står her og sørger over de døde og ærer de som har overlevd, sa forsvarssjef Benny Gantz.

Kilder: Yedioth Aharonoth (her og her) og Ha’aretz.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag