– Erdogan er Goebbels sin etterfølger

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan hevder Israel står bak militærkuppet i Egypt. Israels tidligere utenriksminister Avigdor Lieberman svarer med å kalle ham “etterfølger av Goebbels”.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan mener Israel står bak militærkuppet i Egypt. (Foto: UNAOC, flickr.com)
Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan mener Israel står bak militærkuppet i Egypt. (Foto: UNAOC, flickr.com)
Leder for Knessets utenriks- og forsvarskomité, Avigdor Lieberman. (Foto: Knesset.gov.il)
Leder for Knessets utenriks- og forsvarskomité, Avigdor Lieberman. (Foto: Knesset.gov.il)

– Hvem står bak dette (kuppet i Egypt)? Israel. Vi har beviser, sa Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan tidligere denne uken. Han mener Israel ønsket Det muslimske brorskap fjernet fra makten, og at de derfor sørget for at det skjedde.

Uttalelsene får tidligere utenriksminister og nåværende leder for utenriks- og forsvarskomiteen i Knesset, Avigdor Lieberman, til å reagere kraftig.

– Alle som har hørt ordene til Erdogan, som er fulle av hat og fiendskap, forstår at vi uten tvil snakker om etterfølgeren til [nazistenes propagandasjef Joseph] Goebbels, og vever sine planer inn med samme tråd som Dreyfus-affæren og Zions vises protokoller, siteres han på i Times of Israel.

Dreyfus-affæren er et skammelig stykke fransk og antisemittisk rettshistorie, da den jødiske offiseren Alfred Dreyfus i 1894 ble urettmessig dømt for å ha kommunisert etterretningsinformasjon til tyskerne. Han ble siden frikjent på alle punkter og var major under den første verdenskrig.

Zions vises protokoller er kanskje verdens mest kjente antisemittiske skrift, som beskriver hvordan jødene angivelig arbeider for å ta over verden. Innholdet er bevist å bestå av grunnløse løgner, men brukes av mange i dag for å spre falske anklager om jøder, for eksempel i arabiske land.

Lieberman får støtte fra mange kanter når han så tydelig påstår at Erdogans uttalelser er antisemittiske.

– Israel beskyldes (av arabiske land) for å være ansvarlig for begge sidene av dette rotet i Egypt. De tvang Det muslimske brorskap på det egyptiske folk. Og nå kvitter de seg med dem, for å få hæren til makten. […] Mossad kan og vil gjøre alt. Ingen konspirasjon er for lite troverdig. Lederne i disse landene vet bedre. Recep Tayyip Erdogan er ingen idiot. Selv om han er en antisemitt, så kom han ikke der han er i dag ved å la hans hat forkludre sin dømmekraft. Men anklagene vil hjelpe ham politisk. Selv om de er uansvarlige og falske, så hater han jødene nok til å ikke bry seg, skriver bloggen Stand for Israel.

Kommentator i Israel Hayom, Dan Margalit, har en annen innfallsvinkel, på den realpolitiske taktikken bak uttalelsene. Tyrkia er et land der hæren historisk har styrtet regimer som de anser som islamistiske og innført et sekulært demokrati. Men Erdogan er selv islamist og er redd for hva reaksjonene fra hæren kan bli mot ham. Han kjenner seg igjen i Morsis situasjon. En islamist som vant fram i et “sekulært” system, men som ble styrtet. En slik hendelse kan få ringvirkninger i hele Midtøsten, tror Margalit.

– Det finnes ingen sannhet i Erdogans verbale framstøt. Å gi Israel skylden for kuppet i Egypt er standard og gammeldags antisemittisme, som er typisk for Erdogan, mener Margalit.

Tirsdag fordømte både Washington, Kairo og Jerusalem uttalelsene til den tyrkiske statsministeren og benektet at Israel hadde noen som helst finger med i spillet, da tidligere Egypt-president Mohamed Mursi ble satt i husarrest av militæret i sommer.

Forrige artikkelPA truer med å klage Israels byggeplaner inn for FN
Neste artikkelRefaeli ber Waters slutte å bruke bilde av henne
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no