Spurs-fansen får ikke lenger kalle seg “Yid Army”

Supporterne til den London-baserte fotballklubben Tottenham får ikke lenger kalle seg “Yid Army”. Det har det engelske fotballforbundet (FA) bestemt.

Bildet er fra Tottenhams kamp på White Hart Lane mot Charlton i 2011, som hjemmelaget vant 3-0. (Foto:
Bildet er fra Tottenhams kamp på White Hart Lane mot Charlton i 2011, som hjemmelaget vant 3-0. (Foto:

FA arbeider stadig med å forby rasistiske ord på fotballbaner og på andre måter sørge for at fotballen ikke blir en arena for rasistisk eller antisemittisk hets. Nå har fotballforbundet også lagt ned forbud mot ordet “Yid”, et ord som historisk sett er blitt brukt svært negativt mot jøder i det engelske språket. Gjør de det kan de bli straffet, heter det i pressemeldingen.

Men ikke alle fans mener de bruker ordet på støtende måter. For eksempel har London-klubben Tottenham Hutspur, med sin hjemmebane White Hart Lane, en tett historisk tilknytning til en av de tradisjonelt jødiske bydelene i den britiske hovedstaden. Mange av deres lokale supportere er også jøder. Fansen kaller seg derfor for “Yid Army”. Fenomenet er sammenliknbart med fansen til nederlandske Ajax Amsterdam, som kaller seg for “superjøder”.

Ifølge “Yid Army” så bruker de ordene som en æresbetegnelse, ikke i en antisemittisk kontekst. Leder i Tottenhams Venner, Vidar Edell, forklarer til TV2 Sporten at han er skuffet over avgjørelsen:

– FA er besatt av å være politisk korrekte, og ved å lage en greie ut av det her viser de historieløshet, kunnskapsløshet og manglende ryggrad. Et eventuelt påbud eller hva man skal kalle det, vil jeg tro Tottenham kommer til å anke, men jeg kan ikke se hvordan man skal kunne straffe noen for dette, sier han.

– Tottenham-fansen har sunget dette i 30-40 år. Og de synger om seg selv. Det var i respons på at de ble sjikanert på det groveste av andre lags fans. Og da snakker vi paradoksalt nok om andre London-klubber med en veldig stor andel jødiske supportere, hevder han.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise