Cameron støtter “Yid Army”

FA må bruke kreftene på å motarbeide rasisme, ikke en supporterklubb som med ære kaller seg “Yid Army”, mener Storbritannias statsminister David Cameron.

Storbritannias statsminister David Cameron (Foto: Wikimedia Commons)
Storbritannias statsminister David Cameron (Foto: Wikimedia Commons)

I det engelske fotballforbundets kamp for å nedkjempe rasismen i den nasjonale ligaen, har FA forbudt en rekke med ord fra supporterne under fotballkampene.

Et av ordene er det engelske slengbegrepet for jøde, “Yid”, som ofte brukes i negative sammenhenger. Men FA vil ikke gi noen unntak til supporterklubben til Tottenham Hutspur, som kaller seg “Yid Army”. Klubben har dype røtter i en tradisjonelt jødisk bydel av London og er favorittlaget til en rekke jødiske forretningsfolk i den britiske hovedstaden.

Yid Army har i mange år blitt anklaget for å spre antisemittiske fornærmelser, noe både klubben og fansen har benektet. De mener de bærer navnet med stolthet og at det derfor ikke er rasistisk motivert. Nå får de støtte fra høyeste hold.

I en kommentar til Jewish Chronicle sier Storbritannias statsminister David Cameron at han støtter Tottenham og deres fans.

– Det er en forskjell på Spurs-fansen som beskriver seg selv som “Yids”, og andre som kaller mennesker for “Yids” som en fornærmelse. Da er en motivert av hat. Hatytringer burde bekjempes, men når de er motivert av hat, hevder han.

Se hva London-innbyggere mener her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=D-rVgy2O5cM#t=12[/youtube]

 

– Jeg er en stolt Yid

Ha'aretz-journalist Anshel Pfeffer (Foto: Ha'aretz)
Ha'aretz-journalist Anshel Pfeffer (Foto: Ha'aretz)

Ha’aretz-journalist Anshel Pfeffer gir i dag også sin støtte til Tottenham-fansen, selv om han selv ikke kan fordra laget.

– Jeg tviler på at FA har bedt om råd fra en etymolog i jiddisk før de kom med sin pressemelding. For hadde de gjort det, ville de blitt fortalt at det jiddiske ordet for “jøde” alltid har vært helt akseptabelt i våre kretser. Der Yid (Jøden) er også navnet på et ukemagasin på jiddisk, som […] har kommet ut i 60 år i USA.

– FA kaster bort tid på å forfølge fans som bruker et snålt kallenavn, i stedet for å bry seg om de virkelige [rasistiske] problemene […] At to av de fremste jødiske organene i Storbritannia har gitt sin tilslutning til dette, er ikke annet enn skandaløst. […] Hvor vanskelig er det å forstå at når et lag med en stor jødisk fanskare og framtredende jødiske forretningsfolk i styret med stolthet kaller seg “Yids”, så er det ingenting antisemittisk med det?

– Men når supportere fra rivalene Chelsea eller Arsenal synger “jidene skal til Auschwitz”, etterfulgt av gasslyder, er det ren og skjær rasisme. […] Kall meg gjerne en “yid”, men bare ikke kall meg Tottenham-supporter, avslutter Pfeffer.

Forrige artikkelEn ny kurs i forholdet til Israel
Neste artikkelFærre soldater i grenseområdene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no