Finner beklager

Det finske amatør-idrettsforbundet beklager at jøden Abraham Tokazier ble frarøvet seieren under et mesterskap i Helsinki i 1938. Resultatet den gang ble manipulert.

Finlands flagg.
Finlands flagg.

I juni 1938 var det et mesterskap i Helsinki, Finland. Et fotografi viser at førstemann over målstreken på 100 meter sprint var Abraham Tokazier i mesterskapet, som ble holdt for å feire at den olympiske stadion i Helsinki ble åpnet.

Tokazier ble først erklært som vinner. Men så kom det melding om at han var kommet på fjerdeplass, uten noen forklaring. Den erklærte vinneren ble en annen finne, Aare Savolainen.

Det er vel ganske mange som mistenker at dette har sammenheng med det faktum at Tokazier var jøde.

Nå har det finske amatør-idrettsforbundet beklaget og bedt om unnskyldning for det som skjedde. “Enhver manipulering av resultater er sjokkerende og går imot våre fundamentale verdier i idretten.”

 

Jødene i Finland

Det er i dag ca. 1500 jøder i Finland. En stor del av dem stammer fra jødiske soldater fra den russiske hæren på 1800-tallet, da Finland var et storfyrstedømme under Russland, men med mye indre selvstyre. De jødiske soldatene var tvunget inn i hæren som barn, og måtte tjenestegjøre i minst 25 år.

Generelt er Finland ansett som et land med relativt lite antisemittisme.

 

Kilde: Artikkel i ynetnews.com.

 

Forrige artikkelHallgrim Berg på foredragsturné
Neste artikkelDagbladet endret overskrift etter spørsmål fra MIFF
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no