Tunisiske jøder utsatt for omfattende trakassering

De siste 1.500 jødene i Tunisia føler seg ikke trygge i hjemlandet. De opplever også trakassering fra politiet som skulle beskytte dem.

Den jødiske synagogen i Tunis. (Foto: Wikimedia Commons)
Den jødiske synagogen i Tunis. (Foto: Wikimedia Commons)

Da Tunisia ble selvstendig i 1956 hadde landet 80.000 jødiske innbyggere. Siden har de aller fleste av dem flyktet, fortrinnsvis til Israel og USA. Det jødiske innbyggertallet i 2013 utgjør rundt 1.500 mennesker.

Det er en trygghet i å være mange, noe de få gjenværende tunisiske jødene vet alt om. Under en nyhetskonferanse arrangert av Den tunisiske foreningen for minoriteters rettigheter denne uken, fortalte organisasjonen hvordan jødene må bære en økende grad av trakassering på stadig færre skuldre.

– Tunisiske jøder føler at de er i fare. De er virkelig redde, forklarte president i organisasjonen Yamina Thabet.

Til og med politiet skal være med på trakasseringen. De brukte ved en anledning tåregass mot en jødisk fest, for å stjele en motorsykkel. En mann som kaller seg “Den nye Hitler” skal også ha brutt seg inn på en jødisk skole og misbrukt en lærer og to barn, foran øynene på resten av barna. Mannen er blitt anmeldt til politiet, men har aldri blitt siktet, opplyser i24news.

– [Jødene er] svært lei av å bli brukt når politikere besøker dem, som bevis på fredelig sameksistens [mellom jøder og muslimer]. For når loven brytes, er det de som blir mistenkt først.

Forrige artikkelIrans sjef for cyberkrig skutt og drept
Neste artikkelStemmene som mangler i dialogen til Kirkens Nødhjelp
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no