Må skjule at de er jøder – i Europa

Mange europeiske jøder våger ikke gå med tradisjonelle jødiske symboler eller å feire de jødiske helligdagene. De er redde for å bli avslørt som jøder, viser en ny undersøkelse.

I Sverige avstår så mange som 49 prosent av jødene fra å bruke det religiøse hodeplagget kippah, for å ikke avsløre seg selv som jøde. (Illustrasjon: Emily Orpin, flickr.com)
Jøder i Tyskland blir anbefalt å droppe kippaen for å unngå å bli identifisert som jøder. (Illustrasjon: Emily Orpin, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


EUs byrå for fundamentale rettigheter (FRA) har gjennomført en undersøkelse blant 5.100 jøder rundt om i ni av de ulike medlemslandene, for å undersøke hvordan en økende antisemittisme i Europa påvirker livene deres.

Et særlig høyt antall sier de ikke våger å bære en jødisk kippah, smykke med davidstjerne eller liknende symboler i offentligheten. I Sverige svarte 49 prosent at de ikke våger dette, mens tallene er 40 prosent i Frankrike og 36 prosent i Belgia. En annen undersøkelse som ble publisert sist uke, viser at rasistiske angrep på jøder i Frankrike har økt med 58 prosent siden i fjor, melder Jewish Telegraph Agency.

22 prosent av de 5.100 respondentene svarer at de prøver å unngå “jødiske tilstelninger eller steder”, av frykt for sin egen sikkerhet. På spørsmål om graden av antisemittisme har økt i deres hjemland, svarer 91 prosent av respondentene fra Ungarn ja, 88 i Frankrike, 87 prosent i Belgia og 80 prosent i Sverige. Nesten like dramatiske er tallene for Tyskland, Italia og Storbritannia, der 60 prosent svarer ja.

30 prosent i Ungarn, 21 prosent i Frankrike og 16 prosent i Tyskland sier de har opplevd antisemittiske trakasseringer i løpet av de siste 12 månedene. 27 prosent av dem som har svart ja på dette spørsmålet, sier det var muslimer som stod bak.

 

Grunnlaget for Israel

Etter flere hundre år som minoritet i Europa og arabiske land, blir jødene fortsatt behandlet som fremmede. Det sier alt om behovet for en jødisk stat.

Forrige artikkelIsraelske studenter får forelesning av astronaut i rommet
Neste artikkelBer 50 land om bosetningssanksjoner
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no