I dag sto hele Israel stille i to minutter

Den israelske minnedagen for Holocaust-ofrene ble markert med to minutters luftvernsirener og stillstand over hele landet.
Trafikken stopper opp når sirenene går for å markere minnet etter Holocaust-ofrene. (Foto: Skjermdump fra Wikimedia Commons video.)
Trafikken stopper opp når sirenene går for å markere minnet etter Holocaust-ofrene. (Foto: Skjermdump fra Wikimedia Commons video.)

Trafikk og aktivitet av alle slag stoppet opp klokken 10 i formiddag, da luftvernsirener over hele landet mobiliserte flere millioner av Israels innbyggere til to minutters kollektiv stillhet. Slik samlet nasjonen seg til den årlige minnemarkeringen for de seks millionene jøder som led døden i Holocaust.

Langs veiene stilte sjåførene seg ved siden av bilene sine i stillhet, og i de ellers pulserende sentrumsområdene i landets storbyer, frøs all bevegelse.

Den årlige minnedagen for Holocaust-ofrene, Yom Ha-Shoah, ble innledet med en seremoni ved det internasjonale Holocaustmuseet Yad Vashem søndag kveld, og utover dagen mandag har det blitt gjennomført minneseremonier over hele landet, også i nasjonalforsamlingen Knesset.

 

Advarte om Iran

I sin tale på minnedagen ba statsminister Benjamin Netanyahu verdenssamfunnet om å lære av historien, og advarte mot å tillate Iran å fortsette utviklingen av atomprogrammet sitt.

– Jeg håper man har tatt lærdom av fortiden, og at ønsket om å for enhver pris unngå konfrontasjon ikke vil lede til en avtale som vil kreve en langt høyere pris i fremtiden, sa han, med referanse til de pågående forhandlingene mellom regimet i Iran og de seks verdensmaktene P5+1.

– Jeg oppfordrer lederne for verdensmaktene til å insistere på en full nedrustning av Irans kapasitet til å produsere atomvåpen, å stå fast ved dette inntil målet er nådd, sa Netanyahu.

 

– Må ikke ignorere antisemittisme

President Shimon Peres rettet fokus på den økende utbredelsen av antisemittisme i Europa i sin tale under den samme seremonien.

– Vi må ikke ignorere noen som helst tilfeller av antisemittisme, noen skjending av synagoger, noen knuste gravsteiner på gravlundene der våre familier ligger begravet, sa han.

– Vi må ikke ignorere fremveksten av ekstreme høyrepartier med nynazistiske tendenser, som er en fare for hver eneste en av oss, og en trussel mot enhver nasjon, utfordret presidenten.

Dette forteller Times of Israel.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise