I dag sto hele Israel stille i to minutter

Den israelske minnedagen for Holocaust-ofrene ble markert med to minutters luftvernsirener og stillstand over hele landet.

Trafikken stopper opp når sirenene går for å markere minnet etter Holocaust-ofrene. (Foto: Skjermdump fra Wikimedia Commons video.)
Trafikken stopper opp når sirenene går for å markere minnet etter Holocaust-ofrene. (Foto: Skjermdump fra Wikimedia Commons video.)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Trafikk og aktivitet av alle slag stoppet opp klokken 10 i formiddag, da luftvernsirener over hele landet mobiliserte flere millioner av Israels innbyggere til to minutters kollektiv stillhet. Slik samlet nasjonen seg til den årlige minnemarkeringen for de seks millionene jøder som led døden i Holocaust.

Langs veiene stilte sjåførene seg ved siden av bilene sine i stillhet, og i de ellers pulserende sentrumsområdene i landets storbyer, frøs all bevegelse.

Den årlige minnedagen for Holocaust-ofrene, Yom Ha-Shoah, ble innledet med en seremoni ved det internasjonale Holocaustmuseet Yad Vashem søndag kveld, og utover dagen mandag har det blitt gjennomført minneseremonier over hele landet, også i nasjonalforsamlingen Knesset.

 

Advarte om Iran

I sin tale på minnedagen ba statsminister Benjamin Netanyahu verdenssamfunnet om å lære av historien, og advarte mot å tillate Iran å fortsette utviklingen av atomprogrammet sitt.

– Jeg håper man har tatt lærdom av fortiden, og at ønsket om å for enhver pris unngå konfrontasjon ikke vil lede til en avtale som vil kreve en langt høyere pris i fremtiden, sa han, med referanse til de pågående forhandlingene mellom regimet i Iran og de seks verdensmaktene P5+1.

– Jeg oppfordrer lederne for verdensmaktene til å insistere på en full nedrustning av Irans kapasitet til å produsere atomvåpen, å stå fast ved dette inntil målet er nådd, sa Netanyahu.

 

– Må ikke ignorere antisemittisme

President Shimon Peres rettet fokus på den økende utbredelsen av antisemittisme i Europa i sin tale under den samme seremonien.

– Vi må ikke ignorere noen som helst tilfeller av antisemittisme, noen skjending av synagoger, noen knuste gravsteiner på gravlundene der våre familier ligger begravet, sa han.

– Vi må ikke ignorere fremveksten av ekstreme høyrepartier med nynazistiske tendenser, som er en fare for hver eneste en av oss, og en trussel mot enhver nasjon, utfordret presidenten.

Dette forteller Times of Israel.

Forrige artikkelKvinnenes stilling blant haredim
Neste artikkelIsraelsk lege taler i Oslo
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/