Antisemittiske holdninger utbres i Europa

En ny undersøkelse fra universitetet i Tel Aviv sier at antisemittiske holdninger er i ferd med å infiltrere mainstream miljøer i Europa, og at antisemittiske hendelser har blitt et dagligdags fenomen.

Antisemittiske holdninger kommer til uttrykk i økende grad i Europa. (Illustrasjonsfoto: CC BY zeeweez / Flickr.com.)
Antisemittiske holdninger kommer til uttrykk i økende grad i Europa. (Illustrasjonsfoto: CC BY zeeweez / Flickr.com.)

– Et normativt jødisk liv i Europa er ikke lenger mulig å opprettholde, uttalte presidenten for Den europeisk-jødiske kongress, Moshe Kantor, da han søndag presenterte den årlige undersøkelsen fra universitetet i Tel Aviv om global antisemittisme.

Undersøkelsen forteller om 554 registrerte voldelige antisemittiske angrep i 2013, inkludert personangrep både med og uten våpen, brannstifting og vandalisering av jødiske eiendommer og institusjoner.

 

– Dagligdags i Europa

En stor del av angrepene fant sted i europeiske land. Rapporten sier at antisemittiske hendelser i Europa har blitt et dagligdags fenomen, og at de jødiske samfunnene er preget av økende frykt og usikkerhet. Dette forteller Jerusalem Post.

Undersøkelsen bekrefter dermed hovedinntrykket fra en undersøkelse utført av EUs byrå for fundamentale rettigheter (FRA), som ble lagt frem i november 2013. Der kom det blant annet frem at en av fem jøder i EU har blitt utsatt for antisemittisme, tre av fire europeiske jøder mener antisemittismen øker i EU-landene, og 29 prosent sier de har vurdert seriøst om de skal flytte fra landet de bor.

– Ifølge den undersøkelsen er nesten halvparten av den jødiske befolkningen redd for å bli verbalt eller fysisk angrepet på offentlig sted fordi de er jøder, sa Kantor.

 

– I ferd med å bli mainstream

Den nye undersøkelsen fra universitetet i Tel Aviv forteller at de antisemittiske holdningene i Europa nå er i ferd med å spre seg fra det ekstreme høyre og venstre, til mainstream miljøer. I tillegg til de 554 voldelige angrepene som har kommet med i statistikken, forteller rapporten at omfanget av visuelle og verbale antisemittiske uttrykk også er økende. Dette inkluderer for eksempel fornærmelser, skjellsord, nedsettende oppførsel, trusler og trakassering.

Det varierer i de ulike landene hvor man oppfatter at den største antisemittiske trusselen finnes. 80 prosent av ungarske jøder mener det ekstreme høyre er hovedtrusselen, mens 60 prosent av de italienske jødene mener trusselen kommer fra venstresiden. Nesten tre fjerdedeler av de franske jødene, og 60 prosent av de belgiske, sier at det er muslimske innvandrere som er hovedeksponenten for antisemittismen.

 

– Økning i voldelige angrep

Antallet voldelige hendelser gikk noe ned sammenlignet med 2012, da 686 voldelige angrep ble registrert, men tallet er omtrent det gjennomsnittlige for det siste tiåret. I årtiene før dette, har gjennomsnittstallet vært på kun 150 til 200 voldelige angrep årlig på verdensbasis, sier undersøkelsen. I rapporten legges det til at man regner at mørketallene kan være store, fordi mange hendelser aldri anmeldes.

Landet med høyest andel registrerte voldelige angrep i 2013 var Frankrike, med 116 angrep, en nedgang fra 200 i fjor, men en syvdobling i løpet av de siste 13 årene. Land der antallet voldelige angrep har økt siden året før, er Storbritannia, Canada, Tyskland, Ukraina, Russland og Ungarn.

Rapporten påpeker at tallene forteller at jødene er sterkt overrepresentert som ofre for hatkriminalitet sammenlignet med den øvrige befolkningen i landene de bor i.

Forrige artikkel– Hamas vil aldri anerkjenne Israel
Neste artikkelUSA vil stanse bistanden til palestinerne
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/