EU-parlamentariker: – Hitler var en stor mann

Udo Voigt er tidligere straffedømt for å ha promotert nazismen. Nå er den høyreekstreme politikeren en av Tysklands nyvalgte representanter til Europaparlamentet.

Den nynazistiske politikeren Udo Voigt ble valgt inn til Europaparlamentet for Tyskland. (Foto: Wikimedia Commons.)
Den nynazistiske politikeren Udo Voigt ble valgt inn til Europaparlamentet for Tyskland. (Foto: Wikimedia Commons.)

For første gang har det tyske høyreekstreme og nynazistiske partiet NPD fått inn en representant i Europaparlamentet. NPD fikk én prosent oppslutning under valget søndag, og det var nok til å sende toppkandidat Udo Voigt til Brüssel, forteller Times of Israel.

Voigt ble i 2004 funnet skyldig i å promotere nazismen, etter å ha uttalt blant annet at ”Hitler var en stor mann.”

Tre år senere kom han med uttalelser der han stilte spørsmål ved antallet døde i Holocaust, og forlangte at Tyskland skulle få tilbake landområder som gikk tapt etter Andre verdenskrig.

I 2011 hang NPD opp plakater i Berlin der Voigt var avbildet med skinnjakke på en motorsykkel, ved siden av teksten: ”Gi gass!” Plakatene ble oppfattet som en referanse til nazistenes gasskamre, og de ble blant annet hengt opp like ved Berlins jødiske museum.

Tilbake i 1998 ble Voigt dømt til fire måneders fengsel for å ha oppfordret til vold, etter å ha holdt en tale under valgkampen der han oppfordret velgerne til å ta del i ”væpnet kamp”.

Udo Voigt var partileder for NPD fra 1996 til 2011. Under Voigts lederskap tredoblet partiet sin medlemsmasse. Partiet ble grunnlagt i 1964 av tidligere medlemmer av nazistenes parti. NPD har aldri oppnådd representasjon i Tysklands nasjonalforsamling, og fikk 1,3 prosent oppslutning under forrige nasjonale valg. Forbundskansler Angela Merkels talsmann Steffen Seibert har omtalt NPD som “et antidemokratisk, xenofobisk, antisemittisk, antikonstitusjonelt parti”. Det har vært fremmet lovforslag om å forby partiet i Tyskland.

NPDs inntog i Europaparlamentet er en del av en utvikling der høyreekstreme nasjonalistiske og nynazistiske partier i mange land i Europa vinner terreng i økende grad.

Forrige artikkelPaven med bønn om fred i Det hellige land
Neste artikkelYtre høyres fremmarsj vekker bekymring
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/