«Hundretusenvis» av franske jøder tenker på å forlate landet

I 2014 undersøkte 50.000 franske jøder muligheten for å flytte fra Frankrike til Israel. "Hundretusenvis" tenker på flytting, mener Natan Sharansky i Jewish Agency. Det anslo han mandag, før terrorangrepene i Paris.
Jewish Agency-leder Natan Sharansky (Foto: Jewish Agency, flickr.com)
Jewish Agency-leder Natan Sharansky (Foto: Jewish Agency, flickr.com)

«Jeg tror vi ser begynnelsen på slutten av jødisk historie i Europa,» sa Natan Sharansky i et intervju sommeren 2014. Sharansky er leder for Jewish Agency, den halvstatlige organisasjonen som arbeider for å hjelpe jøder å flytte til og bli integrert i Israel. I forrige uke kom statistikken for innvandring til Israel i 2014. Antallet franske jøder som søkte tilflukt i Israel økte fra 3400 i 2013 til 7000 i fjor. Et ukjent antall franske jøder flyttet også til andre land, særlig går det en flyttestrøm til Storbritannia.

Allerede før terrorangrepene i Paris denne uken, fortalte Sharansky til Jerusalem Post at franske jøder føler seg urolige. Listen over skremmende episoder og voldsangrep er lang for 2014. Men Jewish Agency registrerer også uroen på annen måte.

For ett år siden avholdt Jewish Agency to seminarer om aliya (innvandring) til Israel per måned i Frankrike. Nå blir det avholdt to slike seminarer hver kveld. Hele 50.000 søkte informasjon om aliya i 2014. «Hundretusenvis» av Frankrikes 600.000 jøder tenker på å forlate landet, anslår Sharansky.

– Dersom jeg var en europeisk politiker, ville jeg tenkt dag og natt på hvorfor jøder føler seg ukomfortable i Europa, hva det betyr for Europa og hva som har endret seg i det europeiske samfunnet, sier Sharansky.

Hva er forklaringen til at jødene føler seg ukomfortable?

– Det er sant at den første eksterne forklaringen er den store muslimske befolkningen, og følelsen av usikkerhet dette skaper, sier Sharansky. Spesielt i Frankrike ser jødene nabolag i nærheten som domineres av «Islams hus» – naboer som «ikke er venner».

Men dette er ikke den eneste forklaringen, mener Sharansky. Historisk sett har ikke antisemittisme alene fått jøder til å forlate landet de ble født i. Det som oftest har skapt flyttestrømmer, er når jødene også opplever at myndighetene ikke stiller opp for dem. Her er Frankrike et unntak, påpeker Sharansky. Paris-myndighetene er «veldig mye på jødenes side», og har «de strengeste lover mot antisemittisme i Europa».

Så hvorfor øker utflyttingen fra Frankrike?

– Fordi jødene ikke bare står overfor «Islams hus», men også «Huset til det konservative, tradisjonelt kristne Europa», argumenterer Sharansky. For øyeblikket er ikke hovedstrømningene i denne bevegelsen i Europa svært uvennlig mot jøder, men jøder vet fra historien at de aldri vil bli fullt ut godtatt, de vil aldri bli godtatt som å være «hjemme».

Europeiske jøder har som regel funnet sitt «hjem» i europeisk liberalisme, på politisk venstreside. Men der er det heller ikke lett å være en jøde i dag, spesielt dersom du har identitetsbånd knyttet til Israel.

– De liberale i  Europa i dag har en veldig negativ holdning til Israel, sier Sharansky. For jøder som ønsker å bli assimilert, trenger ikke dette være noe problem – for de jøder som anser Israel for å være viktig, representerer det et stort problem.

– Det er bare to anker som har forhindret assimilering, tro og zionisme, en forbindelse med Gud og en forbindelse med Israel. Dersom du har to anker, er det flott, dersom du har ett, kan du klare deg. Dersom du ikke har noen av dem, vil du bli assimilert i løpet av én generasjon. Det har vi sett overalt, sier Sharansky.

Les mer av journalist Herb Keinons intervju med Sharansky.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelPartilandskapet før Knesset-valget
Neste artikkelNetanyahu til franske jøder: Israel er deres hjem
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise