Frankrikes statsminister: – Bak antizionisme ligger antisemittisme

– Det er en forbindelse mellom antizionisme og antisemittisme som ikke kan bestrides, sier Frankrikes statsminister Manuel Valls. Han frykter for republikken dersom jøder forsvinner i stort antall.

Frankrikes statsminister Manuel Valls. (Foto: Philippe Grangeaud, flickr.com)
Frankrikes statsminister Manuel Valls. (Foto: Philippe Grangeaud, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Terrorangrepene i Paris i forrige uke kom ikke som noen overraskelse på statsminister Manuel Valls. Han kjente selvsagt ikke til terroristenes konkrete planer, men han har personlig advart mot trusselen fra radikale islamister som vender hjem fra jihad-trening i utlandet.

Manuel Valls “advarer franske jøder mot islamister som vender hjem fra Syria,” meldte NRK fredag 28. februar 2014. Den gang var Valls innenriksminister. Les gjengivelse på MIFF fra 3. mars 2014.

 

Jødene viktige for republikken

Noen dager før terrorangrepene i Paris, ga Valls et intervju med den amerikansk-jødiske journalisten Jeffrey Goldberg i The Atlantic.

Valls mener det vil være et stort tap for Frankrike dersom jøder rømmer landet i stort antall.

– I den franske revolusjonen i 1789 ble jøder anerkjent som borgere med alle rettigheter. For å forstå hva republikken handler om, må man forstå den sentrale rollen som frigjøringen av jødene spilte. Det er et grunnleggende prinsipp, sier Valls.

– Dersom 100.000 fransk borgere av spansk herkomst skulle forlate landet, ville jeg ikke si at Frankrike ikke er Frankrike lenger. Men dersom 100.000 jøder forlater Frankrike, vil ikke Frankrike lenger være Frankrike. Den franske republikk vil bli vurdert å være feilslått, sier Valls. Han er selv sønn av immigranter fra Spania.

 

Ser den nye antisemittismen

Valls tilhører sosialistpartiet i Frankrike. “Han er nesten alene på den europeiske venstresiden med å kalle antizionisme en form for antisemittisme,” skriver Goldberg.

– Det er en ny antisemittisme i Frankrike. Vi har den gamle antisemittismen, og jeg underdriver selvsagt ikke denne, som kommer fra den ekstreme høyresiden. Men denne nye antisemittismen kommer fra vanskeligstilte nabolag, fra immigranter fra Midtøsten og Nord-Afrika, som har latt sinnet over Gaza bli noe veldig farlig. Israel og Palestina er bare en unnskyldning. Det er noe langt dypere som skjer nå, sier Valls.

– Det er legitimt å kritisere politikken til Israel. Slik kritikk er det også internt i Israel. Men det er ikke det vi snakker om i Frankrike. Det er en radikal kritikk av selve eksistensen til Israel, som er antisemittisk. Det er en forbindelse mellom antizionisme og antisemittisme som ikke kan bestrides. Bak antizionisme ligger antisemittisme, sier Valls.

I samtalen med Goldberg, som altså fant sted før angrepet mot Charlie Hebdo og kosher-butikken, uttrykte Valls håp om at franske myndigheter kan styrke franske jøders opplevelse av trygghet.

– Jødene i Frankrike er dypt forankret i landet, men de trenger forsikringer om at de er velkomne her, at de er trygge her, sier Valls.

Forrige artikkelNetanyahu til franske jøder: Israel er deres hjem
Neste artikkel“Israel planter oliventrær i andre land for å beskytte jøder mot muslimer”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.