KrF tok opp jødehat i Stortinget

– Noe av første vi må gjøre, er å erkjenne at det er et problem, svarte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. – Antisemittisme handler ikke om hva Israel som stat gjør, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) og kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) under spørretimen 28. januar 2015. (Foto: Stortingets videoarkiv)
Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) og kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) under spørretimen 28. januar 2015. (Foto: Stortingets videoarkiv)

I spørretimen på Stortinget onsdag 28. januar tok KrFs stortingsrepresentant Hans Olav Syversen opp antisemittisme. Hva etterlyste svar på hva regjeringen konkret vil gjøre – i handling – for å motvirke jødehat.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) svarte på vegne av regjeringen. Han begynte med å takke for et aktuelt spørsmål.

–  Jeg tror noe av det første vi må gjøre, er å erkjenne at det er et problem, erkjenne at også i Norge er antisemittiske holdninger en utfordring som må håndteres. Det andre som er viktig, er at vi er tydelige på at jødene ikke skal stå alene, at vi er tydelige på at diskriminering, hatefulle ytringer, ikke er minoritetenes ansvar å ta et oppgjør med – på samme måte som det ikke er jødenes ansvar å ta et oppgjør med antisemittiske holdninger. Det er vårt ansvar. Det er ditt ansvar. Det er mitt ansvar. Det er storsamfunnets ansvar å ta et oppgjør med den type holdninger, sa Sanner.

Stortingsrepresentant Anders Tyvand (KrF) fulgte opp utvekslingen mellom Syversen og Sanner med et spørsmål til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Statsråden understreket at antisemittisme ikke kan unnskyldes eller forklares med noe som staten Israel gjør.

– Antisemittisme handler ikke om dagsaktuelle begivenheter, det handler ikke om hva Israel som stat gjør; det handler om fordommer basert på århundrelange stereotypier, oppsummert i ideen om «den evige jøde». Man ser det til og med i samfunnsdebatten, hvor noen av vår såkalte fremste intellektuelle også fremmer den type vrangbilder, sa Røe Isaksen.

Stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås (Sp) henviste til ferske eksempler på jødehat i Sverige og spurte Sanner hva som er enkeltindividets ansvar i møte med antisemittisme og andre former for diskriminering.

–  Noe av det viktigste, mener jeg, er at vi ikke henfaller til likegyldighet, men at vi også bruker vår ytringsfrihet til å ta til motmæle. Det er åpenbart, i hvert fall for meg, at vi som politiske ledere har et betydelig ansvar for å stå opp for viktige verdier, og at vi også går foran i vår hverdag og viser at respekt for enkeltmennesket er avgjørende for det gode fellesskapet vi har i Norge, svarte Sanner.

Ola Elvestuen (V) tok opp spørsmål ved sikkerheten til synagogen i Oslo. Kommunalministeren ville ikke gå inn i detaljer om dette for åpen mikrofon på Stortinget, men opplyste at det er “en problemstilling vi har dialog om”.

Aud Herbjørg Kvalvik (SV) spurte hva regjeringen gjør for at arbeidet mot antisemittisme ikke skal bli “sektorisert”.

Sanners svar på dette ble avslutning på debatten:

“Noe av det aller viktigste er at statsministeren har et sterkt engasjement i denne saken, og at hun også har tatt initiativ til møter hvor dette har vært et tema. Vi hadde bl.a. ett før jul, hvor hatprat sto på dagsordenen, og hvor ulike representanter for våre minoriteter bl.a. var invitert. Jeg mener at den type møter og arenaer er viktig. Det er avgjørende at vi også blir kjent med de enkelte historiene og får høre hvordan rasisme og antisemittisme rammer både grupper og enkeltmennesker. Så dette er et tema som står høyt på regjeringens dagsorden, og de ulike departementene jobber også med konkrete tiltak. Som jeg har redegjort for, følger vi nå opp det som kom inn i budsjettet for 2015, i vår dialog med det mosaiske trossamfunn. Da er kunnskap et av de viktige virkemidlene – hvordan vi kan bygge opp kunnskap og bygge ned fordommer bl.a. i skolen.”

Les hele referatet fra spørretimen på Stortinget.no.

Forrige artikkelÅrsmøte i MIFF Lister med visning av foredraget “Hvorfor i all verden støtte Israel?”
Neste artikkelHizbollah sier de ikke vil ha full krig
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.