”Hva gjør han her mamma, vet han ikke at han kommer til å bli drept?”

Slik reagerte en liten gutt i Paris på synet av en reporter med kippa på hodet.

Reporter Zvika Klein fikk rystende reaksjoner da han gikk stille rundt i Paris med kippa på hodet. (Foto: Skjermdump fra NRG / YouTube)
Reporter Zvika Klein fikk rystende reaksjoner da han gikk stille rundt i Paris med kippa på hodet. (Foto: Skjermdump fra NRG / YouTube)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den israelske journalisten Zvika Klein fra nyhetsnettstedet NRG gjorde et eksperiment en måned etter terrorangrepene i Paris. Ikledd kippa og en jødisk bønnerem gikk han rundt i gatene i alle deler av byen i ti timer, fulgt av en livvakt og en fotograf med skjult kamera. Planen var å gå stille rett frem, uten å si noe til noen, og uten å se til sidene. Målet var å dokumentere hvordan det er å være jøde i den franske hovedstaden.

 

Utskjelt og uglesett

– I turistområdene var det relativt rolig, men jo lenger bort jeg kom fra turistattraksjonene, desto mer engstelig ble jeg over de hatefulle blikkene, de nedlatende kommentarene og det fiendtlige kroppsspråket, forteller han.

– Til tider var det som om jeg gikk gjennom sentrum av Ramallah, sier han.

– Det ville være løgn å si at jeg ikke var redd.

I et boligområde opplevde han at en liten gutt så på sin hijab-kledte mor og sa:

– Hva gjør han her mamma, vet han ikke at han kommer til å bli drept?

Utenfor en skole ropte en gutt ”viva Palestina” mot ham, og da en tenåringsgjeng fikk se ham, kommenterte en jente at det var den første gangen hun hadde sett ”noe slikt”.

På en markedsplass i et overveiende muslimsk område, skrek en av handelsmennene:

– Se på ham! Han skulle skamme seg. Hva gjør han her med kippa?

 

Spyttet på og truet

Etter flere skjellsord langs gatene, ble han stanset av to menn på et gatehjørne. Det så ut som de hadde ventet på ham.

– Jøde, sa de, og spyttet på ham.

De gjorde det klart at han måtte forlate nabolaget, og han tok oppfordringen.

– Hvis vi blir her i enda noen minutter, kan vi være midt oppe i en lynsjing. Vi må komme oss bort herfra nå, var rådet fra livvakten.

– Er det dette en jøde i Paris må gjennomgå dag ut og dag inn, på vei til jobben eller om bord på offentlige transportmidler? spør reporteren.

– De fleste franske jødene følger rådet fra lederne i det jødiske samfunnet, om å enten gå med hatt som skjuler kippaen, eller å gå uten noe på hodet i offentligheten. På kveldene foretrekker de å holde seg innendørs, for det er tryggest, sier han.

For ikke lenge siden gjorde en svensk reporter et lignende eksperiment i Malmø. Også der var resultatet rystende.

 

Se video av vandringen gjennom Paris her:

Forrige artikkel”Dere vet hva Muhammed gjorde med jødene? Han førte krig mot dem!”
Neste artikkel– Palestinerne har ingen framtidig leder
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/