Utbredt antisemittisme på amerikanske studiesteder

Mer enn halvparten av USAs jødiske studenter har opplevd antisemittisme på sitt studiested, ifølge en fersk undersøkelse.

Antisionistisk markering på amerikansk universitet. (Foto: AMCHA Initiative)
Antizionistisk markering på amerikansk universitet. (Foto: AMCHA Initiative)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Undersøkelsen, som dekker studiesteder for høyere utdanning over hele USA, forteller at 54 prosent av alle amerikanske jødiske studenter har vært offer for, eller bevitnet, antisemittiske handlinger i løpet av de seks første månedene av studieåret 2013-2014.

 

Problem over hele nasjonen

Undersøkelsen viser små geografiske variasjoner, noe som tyder på at problemet omfatter hele nasjonen. Den viser at reformerte og konservative jøder opplevde antisemittisme noe oftere enn ortodokse, som tradisjonelt har vært de mest utsatte fordi de er lettere identifiserbare.

Svarene ble samlet inn våren 2014, og forteller dermed om virkelighetsbildet før Gaza-krigen på sommeren, som utløste en mengde antisemittiske reaksjoner over hele verden.

Studentene forteller at de har møtt antisemittisme både i form av tradisjonelle fordommer mot jøder, og i nyere og mer politisert form, preget av antizionisme.

 

Antisemittisme i ulike former

Det studentene har opplevd, dreier seg til en stor grad om uforskammet og nedlatende ordbruk fra medstudenter og i noen grad også fra studentorganisasjoner. Ti prosent har opplevd at fiendtligheten har gitt seg uttrykk gjennom graffiti, plakater, flygeblader, e-poster og poster på sosiale medier, eller at plakater fra jødiske studentorganisasjoner blir revet ned.

Seks prosent sier de har opplevd antisemittisme i form av at fakultetet der de studerer har vist en antijødisk slagside.

Tre prosent sier at studieadministrasjonen har oppført seg diskriminerende eller fordomsfullt mot dem.

 

En liten økning fra 2011

”Den nasjonale befolkningsundersøkelsen blant amerikanske jødiske universitetsstudenter” ble utført at Louis D. Brandeis Center for Human Rights Under Law i Washington, D.C., sammen med Trinity College i Connecticut. Respondentene var 1.157 studenter ved 55 utdanningssteder over hele USA. De ferdig analyserte svarene ble offentliggjort mandag 23. februar.

I 2011 viste en tilsvarende undersøkelse at 51 prosent hadde opplevd eller bevitnet antisemittisme, altså ser det ut til at forholdene har holdt seg på om lag samme nivå de siste årene, skriver Times of Israel.

Her kan du lese hele undersøkelsen.

Bildet øverst i artikkelen viser hvordan israelerne fremstilles som overgripere i en fingert “kontrollstasjon” på University of California. Dette er et av de sedvanlige innslagene under den årlige “Israel Apartheid Week”, et antizionistisk arrangement som holdes årlig på universiteter og studiesteder over hele USA og i mange andre land. Apartheid-uken arrangeres også i Norge. Den går av stabelen denne uken på Universitetet i Oslo.

Forrige artikkelIsrael investerer i 14 nye jagerfly
Neste artikkelBeordrer ødeleggelse av israelsk mat
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/